Dezvoltare umana

Trimis la data: 2015-01-30
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 19
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: alinaaabvd
Dimensiune: 718kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Montaigne spunea: "cuvantul este pe jumatate al celui care vorbeste, pe jumatate al celui care asculta". Prin urmare, succesul unei comunicari depinde in egala masura de calitatile de exprimare ale vorbitorului si de capacitatea receptorului de a asculta activ. Mai mult de jumatate dintre comunicarile verbale ajung la o neintelegere. Nu este deci suficient sa asculti ceea ce se spune, ci trebuie sa asculti activ. Dintre tehnicile de optimizare a comunicarii, practica ascultarii active este extrem de utila in mai multe situatii: a) rezolvarea propriilor conflicte interpersonale, b) medierea conflictelor si c) in consilierea, sustinerea morala, incurajarea interlocutorului.
Cei mai multi oameni vad o persoana asezata, care priveste drept inainte si care nu mai face nimic altceva. Aceasta modalitate de a asculta, la care cei mai multi se gandesc, inseamna de fapt a asculta pasiv. Este vorba de un proces mecanic care presupune putine eforturi.
In schimb, ascultarea activa implica efort. Nu este suficient sa te concentrezi asupra faptelor, cifrelor sau ideilor. Trebuie mai cu seama sa absorbi ceea ce auzi, sa stabilesti legaturi cu propria experienta si sa transpui datele in informatii utile la care sa se poata recurge ulterior.

Iata deci ca exista o distinctie clara intre "a asculta" si "a auzi" in sensul ca "a asculta" presupune a auzi si a intelege simultan. Diferenta poate fi mai bine inteleasa prin raportare la "efectul cocktail" - conversatii numeroase, simultane, in acelasi spatiu, de care suntem constienti, dar carora le atribuim cu dificultate semnificatii, pentru a le asculta fiind necesar un efort constient.
Ascultarea activa presupune ca dincolo de rationamentul interlocutorului si faptele relatate, sa intelegi semnificatia intelectuala si afectiva profunda a acestor fapte pentru interlocutor, sa iti dai seama de conotatia afectiva a anumitor cuvinte, gesturi, priviri.

Elementele de comunicare nonverbala insotesc permanent o ascultare care se vrea a fi activa. Asculti nu doar cu urechile, ci cu intreg corpul: aplecare inainte a corpului, clatinari usoare din cap, mentinerea contactului vizual, zambet etc.
Prima tehnica utilizata pentru ascultarea activa este tacerea. Sa stii sa taci pentru a permite interlocutorului sa vorbeasca sau sa-si caute ideile. Sa nu iti fie teama de tacere pentru ca adeseori cea mai buna empatie se realizeaza in liniste.

O alta tehnica este aceea a interogarii: sa stii sa pui intrebarile adecvate, pe un ton cald si bland, pentru a-i permite interlocutorului sa se exprime liber, pentru a afla informatiile exacte, nevoile, preocuparile, anxietatile si dificultatile celuilalt. Intrebarile pe care le adresati demonstreaza ca ascultati si incurajati comunicarea, iar raspunsurile permit dezvoltarea unor noi argumente.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.