Dezvoltare umana si mediul social

Trimis la data: 2014-07-11
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 93
Nota: 9.34 / 10
Downloads: 2
Autor: Tatiana_S
Dimensiune: 109kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Psihologia nu este o singura stiinta, ci un sistem de discipline care studiaza sistemul psiho-comportamental uman.
Psihologia varstelor (psihologia dezvoltarii sau "dezvoltare umana") este o ramura a psihologiei care studiaza particularitatile psihice ale fiecarei etape de varsta, in relatie cu factorii biologici si sociali care le influenteaza.
Aceasta disciplina are doua obiective principale:
Ontogeneza reprezinta dezvoltarea individului din momentul conceptiei pana la moarte (DEX). Cuvantul "ontogeneza" provine de la cuvintele grecesti ontos = fiinta si genesis = dezvoltare. In ontogeneza individul se dezvolta din punct de vedere biologic, psihic si social.
Dezvoltarea fizica este desemnata in general prin termenul de crestere (ex. crestere osoasa, musculara, ponderala etc.) (Golu, Zlate, Verza, 1993, p. 31).

Termenul "maturizare" are doua sensuri.
In primul rand maturizarea desemneaza procesul de dezvoltare fizica si psihomotorie din copilarie care se desfasoara in aceeasi ordine la toti copiii, fiind influentat preponderent de ereditate (A. Gesell, dupa Seamons si Kenrick, 1992, p. 380). Ritmul dezvoltarii depinde de factorii de mediu, dar ordinea nu se poate schimba.
Astfel de exemplu, dezvoltarea locomotiei se desfasoara in urmatoarea ordine: copilul sta pe sezut fiind sprijinit, sta pe sezut singur, sta in picioare sprijinindu-se de obiecte, merge cu ajutorul altei persoane, sta singur in picioare, merge singur (Arcan, Ciumageanu, 1980, p. 58).

Dezvoltarea limbajului se produce de asemenea in aceeasi ordine la toti copiii: ei emit sunete, silabe, silabe repetate, imita sunete, inteleg cuvintele auzite frecvent, pronunta primele cuvinte, asociaza doua, iar apoi trei cuvinte, formeaza primele propozitii.
Tot in acest sens spunem ca copilul prin maturizare devine capabil sa invete scris-cititul. Mediul este necesar pentru insusirea scris-cititului, dar copilul nu invata sa scrie pana cand sistemul nervos nu a atins un anumit grad de maturizare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.