Dezvoltarea abilitatilor sociale ale copiilor cu CES

Trimis la data: 2009-05-19
Materia: Psihologie
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 8.37 / 10
Downloads: 15
Autor: Killa
Dimensiune: 20kb
Voturi: 47
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Abilitatea socială este definită drept capacitatea de a iniţia şi întreţine relaţii personale, de a fi acceptaţi şi de a ne integra în grupuri, de a acţiona eficient ca membri ai unei echipe, de a influenţa atitudinea, părerile şi comportamentul altor oameni, de a conduce oameni, în unele cazuri organizaţii întregi şi de a preveni apariţia conflictelor, sau, în cazul în care au loc, de a le dirija corespunzător.
Cuprinde trei elemente principale:
1. dezvoltarea şi menţinerea relaţiilor interumane
2. comunicarea cu alte persoane
3. munca împreună cu alte persoane.

Exemple de abilităţi sociale: cooperarea, negocierea, aservitatea, leadership-ul, oferirea de suport social, abilitatea de a dezvolta o reţea de suport social. Studiile occidentale includ în cadrul abilităţilor sociale şi managementul emoţiilor, empatia, rezolvarea conflictelor şi deprinderile privind intimitatea.

Prin dezvoltarea abilităţilor de comunicare şi relaţionare interpersonală putem preveni scăderea performanţelor şcolare, problemele emoţionale şi de comportament, dificultăţile de adaptare socială. Necesitatea exersării deprinderilor sociale ale copiilor este indicată şi de sondajele efectuate asupra unui număr mare de părinţi şi profesori care indică tendinţa mondială a generaţiei actuale de copii de a avea mai multe probleme emoţionale decât în trecut: sunt mai singuri şi mai deprimaţi, mai furioşi şi mai nestăpâniţi, mai emotivi şi mai înclinaţi să se îngrijoreze din orice, mai impulsivi şi mai agresivi. Remediul constă în felul în care îi pregătim pe tineri pentru viaţă.

Copilăria şi adolescenţa sunt ferestre de oportunitate pentru a forma obiceiurile emoţionale esenţiale care ne vor domina întreaga existenţă. Emoţiile sunt puse astfel în centrul aptitudinilor necesare pentru viaţă.

2. Deficitul abilităţilor sociale la copiii cu deficienţe
Unii autori arată că dificultaţile de relaţionare ale adulţilor şi copiilor cu deficienţă intelectuală se datoreaza câtorva factori: dificultăţile de percepere şi înţelegere a expresiilor faciale şi a elementelor paraverbale ale comunicării, tulburările de limbaj şi dificultăţile de iniţiere şi susţinere a unei conversaţii, lipsa conştientizării limbajului nonverbal şi a spaţiului personal optim pentru comunicarea în diverse situaţii.

Se pare că există o strânsă corelaţie între severitatea deficienţei intelectuale şi abilităţile de a comunica şi de a întreţine relaţii adecvate cu ceilalţi. Cercetătorii au arătat că persoanele cu deficienţă severă stabilesc relaţii, mai ales, cu persoane fără deficienţă care le pot înţelege modalităţile de comunicare. Există chiar situaţii în care un alt adult care nu cunaşte copilul cu deficienţă nu poate înţelege ce comunică acesta.

Slaba relaţionare socială a copiilor cu dizabilităţi poate fi explicată şi prin faptul că ei sunt privaţi de şanse reale de a întâlni alţi oameni, iar atunci când au această ocazie nu pot profita de ea decât au sprijinul necesar din partea altor persoane. Acest lucru este foarte evident în cazul copiilor cu deficienţe care trăiesc într-un mediu instituţionalizat, ele stabilind mai puţine relaţii apropiate cu alte persoane. Lipsa autonomiei, a controlului resurselor şi a intimităţii face ca adulţii care au trăit într-un mediu instituţionalizat să stabilească mai greu relaţii cu ceilalţi. În condiţiile în care respectul de sine şi demnitatea le-au fost minimalizate, este greu să mai simtă respect pentru alţii şi să mai relaţioneze corespunzător.
În cazul în care copilul locuieşte cu familia, varietate relaţiilor în care este angajat îi influenţează decisiv dezvoltarea.

Relaţiile părinţi – copii contribuie la dezvoltarea deprinderilor de rezolvare a conflictelor şi cele legate de intimitate. Relaţiile cu fraţii şi surorile pot proteja copiii în cazul existenţei unor situaţii stresante în familie,amplifică dezvoltarea cognitivă a copilului şi au, de asemenea, o mare influenţă în angajarea, respectiv non-angajarea, în acte reprobabile.

Bunicii şi alţi adulţi din familie pot servi ca modele de roluri sociale, ca profesori sau persoane de sprijin pentru copil. Bunicii reprezintă o sursă de suport şi influenţă, precum şi o sursă de informaţii privind istoria şi cultura familiei.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.