Dezvoltarea calitatilor de leader in cadrul organizatiilor romanesti

Trimis la data: 2011-02-10
Materia: Management
Nivel: Facultate
Pagini: 12
Nota: 8.71 / 10
Downloads: 22
Autor: Nitu alina
Dimensiune: 21kb
Voturi: 8
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Succesul implementarii sistemelor de management al calitatii depinde de
multi factori, dar nu mai putin important este impactul leadershipului. Termen polisemantic, intraductibil in limba romana printr-un singur cuvant care care sa cuprinda adevaratele semnificatii ale notiunii, leadershipul face in continuare cariera in literature manageriala. Atunci cand este vorba de strategiile de comunicare in organizatie, iarasi este amintita notiunea de leadership. Dezvoltarea relatiilor interpersonale agreabile bazate ,pe incredere si cooperare sunt legate de leadership, iar punctul de plecare in formularea unor politici diferentiate de motivare a subordonatiilor il constituie tot leadershipul.
Inevitabil ne intrebam Ce este leadershipul ? Liderii conduc deseori cele mai variate echipe si numai acei lideri care isi pot adapta comportamentul situatiilor specifice si nevoilor celor care ii urmeaza vor fi eficienti in atingerea obiectivelor.

Lucrarea de fata prezinta intr-o maniera succinta dezvoltarea calitatilor de leader a unui conducator in cadrul organizatiilor romanesti.Lucrarea este structurata in 2 parti; in prima parte sunt evidentiate cateva acceptiuni generale ale notiunii de leadership, cum ar fi:capacitatea de mobilizare, incurajare si antrenare

Un alt subpunct al primei parti se refera la obiectivele pe care un lider trebuie sa le aibe in vedere in efortul sau de a angrena subordonati sai pentru realizarea unei muncii de o buna calitate, in acelasi timp reliefandu-se o serie de calitatii si de abilitati imperios necesare unui conducator de elita.

De asemenea lucrarea evidentiaza si problematica asteptarilor angajatilor din partea unui lider; care este viziunea angajatilor cu privier la acesta, se contureaza chiar un "portret " al liderului modern, vazut ca pilon principal al organizatiei.

In cea de-a doua parte a referatului este prezentat un studiu de caz , cu aplicatie la aceasta tema, la firma S.C ISEOM S.A care are ca obiect de activitate repararea mijloacelor de transport; studiu care pune in vedere gardul calitatea raporturilor care se stabilesc in procesul de munca intre manager si subordonati, dar si a feed-back-ului care se realizeaza intre acestia .

Referatul prezentat este un demers timid in dezvoltarea cercetarii managementului organizatiilor , insa prin structura sa si informatiile continute poate deschide calea spre noi preocupari si intrebari.Unul dintre cele mai importante aspecte in studiul performantelor organizatiilor se refera la comportamentul liderilor, in general, si a managerilor in special.

Motivatia si comportamentul managerilor au o importanta deosebita in asigurarea unui climat favorabil cu implicatii directe in totalitatea activitatilor ce se desfasoara in cadrul unitatilor economice.

Dezvoltarea calitatilor de leader se realizeaza sub impactul produs de interactiunea acestuia cu mediul social-economic, dar si cu celelalte variabile de influenta.

Capacitatea de mobilizare, incurajare si antrenare
Leadership inseamna a face lucrurile , a rezolva problemele prin oameni-a atinge obiective sau a indeplini sarcini de munca cu ajutorul unei echipe sau a unui grup. Ideal ar fi ca toti managerii sa ie si lideri buni , insa acest lucru nu se intampla de ficare data. Managerii pot face ceea ce-si propun numai cu ajutorul echipei pe care o determina sa actioneze intr-o anumita maniera.

Leadership poate fi definit ca un process de mobilizare , incurajare si antrenare a indivizilor astfel incat acestia sa contribuie cu ce este mai bun in realizarea obiectivelor dorite. Indivizii care sunt capabili sa indeplineasca cele trei activitati se numesc lideri..

Leadership-ul joaca rolul principal in managementul de nivel unu. Teoreticienii si practicienii in management sunt de accord ca in afaceri totul depinde de abilitatea liderului de a-si exprima viziunea, entuziasmul, si sensul intentiei sale, in fata echipei pe care o conduce. Un leadership de calitate este esential dar nu suficient pentru un management reusit.

Creatorul unei firme este si un lider pentru ca el porneste afacerea cu o echipa formata din indivizi care-i pretuiesc talentele de antrenare si coordonare si cred ca-si vor atinge obiectivele urmandu-l . De aceea se poate spune ca un lider poate deveni un bun manager, in timp ce un manager bun nu poate fi intotdeauna un lider bun. Relatia fiind cea de incluziune , in lucrarile stiintifice de management este utilizat cu precadere termenul de manager.

Liderul este preocupat sa puna oamenii sa faca ceea ce-si doreste el , prin castigarea increderii si cooperarii fara sa subestimeze aportul unui angajat. El trebuie sa creeze un moral sanatos pentru echipa sa, moral care va creste pe masura ce oamenii se inteleg bine si realizarile sunt bune.

Acest lucru nu inseamna ca angajatii trebuie sa se simta confortabil , pentru ca de multe ori se face treaba mai buna sub presiune decat daca sunt lasati prea liberi , dar sa simta satisfactia datorita atingerii impreuna a unui success.

In general se spune ca : " Liderii sunt nascuti, nu se pot pregati ". Liderii buni au talente innascute care au fost atent cultivate si innobilate prin educatie, experienta scolara si universitara sau cea din armata. Harul, simtul naturii umane, ca si modalitatile de manipulare a oamenilor, combinate cu pricepere, formeaza ceea ce se numeste un lider natural.

Calitatile lui pot iesi in evidenta in anumite situatii sau grupuri . Liderii eficientipornesc cu talentele lor, pe care le modeleaza si le intregesc, invatand din success si din insucces, din experienta lor si a altora.

Pana in pezent s-au conturat in jur de 250 de definitii despre lideri , insa nici una nu construieste definitia completa a liderului de sucees. Fiecare success are liderul potrivit, pentru organizatia potrivita la momentul ales.

Expertul britanic in leadership, John Adair, atribuie urmatoarele calitati unui sef de success : fermitate, capacitate de a mobiliza energii, integrare, entuziasm, imaginatie, dorinta de a muncii, abilitatea de a fi analitic , capacitatea de a-i intele pe ceilalti ,abilitatea de a sesiza oportunitatile , abilitatea de a trece peste situatii neplacute, de a se adapta la orice schimbare, dorinta de a-si asuma riscul.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.