Dezvoltarea ecoturismului

Trimis la data: 2011-08-17
Materia: Turism
Nivel: Facultate
Pagini: 152
Nota: 8.63 / 10
Downloads: 9
Autor: BT Alina Ioana
Dimensiune: 3586kb
Voturi: 4
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Turismul - inteles ca ansamblul relatiilor si fenomenelor generate de satisfacerea nevoilor de consum ale calatorilor raspunde cerintelor unui domeniu distinct de activitate, reprezentand, in tot mai multe tari, o ramura importanta a economiei.Diversitatea activitatilor incorporate in continutul prestatiei/industriei turistice ca si prezenta unora dintre ele in structura altor ramuri ale economiei, confera turismului caracterul unei ramuri de interferenta si sinteza. De aici decurge amploarea si complexitatea legaturilor dintre turism si celelalte componente ale economiei.Aceste relatii imbraca forme diferite, manifestandu-se direct sau indirect, permanent sau periodic, pe orizontal sau vertical.
Pornind de la faptul ca atractia turistica este motivul fundamental al respectarii publicului de catre o anumita destinatie pentru distractie, curiozitate sau educatie, o zona poate prezenta interes atata timp cat dispune de elemente de atractie ce pot determina o activitate turistica.
Romania prin resursele bogate si variate cu care este inzestrata, cu clima favorabila pe care o are, detine un fond turistic variat si o mare capacitate pentru a dezvolta activitatile turistice. Oferind o varietate de peisaj natural, Romania poate raspunde la orice forma de turism.

Cercetarea naturii si a continutului ofertei turistice de catre diversi specialisti, au condus la concluzia ca aceasta este rezultatul unei combinatii de elemente de natura diferita, concentrata intr-o activitate specifica, care se materializeaza in produse turistice diferite, cu destinatie specifica.Dimensiunea si calitatea patrimoniului turistic sunt determinate de elementele sale componente. In teritoriu intereseaza potentialul turistic in masura in care acesta ofera resurse turistice naturale sau antropice, a caror valorificare, pe fondul unor amenajari complexe, poate determina o activitate de turism si includerea acestui teritoriu in circuitul turistic intern si international.

Datorita presiunilor la care sunt supuse unele regiuni ale Terrei atat prin intensificarea turismului, cat si prin industrializarea exacerbata, a fost necesara crearea parcurilor nationale, locuri in care animalele si pasarile sa fie protejate, iar plantele sa fie ocrotite astfel incat de cromatica, parfumul si gingasia lor sa beneficieze si generatiile viitoare asa cum noi le-am preluat de la strabunii nostri.

Din dorinta de pastrare si protejare in stare naturala a bogatiilor naturii , Romania pune sub protectia legii , inca de la inceputul secolului XX , un numar din ce in ce mai mare de animale , de paduri si plante.

In prezent nu exista o definitie unanim abordata dar exista definitii agreate si predominant acceptate, adoptate si utilizate. in definirea ecoturismului s-au implicat un numar mare si variat de specialisti precum si o mare varietate de organisme profesionale, economice, atat la nivel national cat si international.

Ecoturismul reprezinta una dintre formele turistice cu cea mai mare tendinta de crestere in ultimii ani, cu precadere in ariile protejate. Prin promovarea acestei forme de turism, multe tari ale lumii care considera ca ariile protejate sunt o parte esentiala a ofertei turistice, au facut ca turismul in natura si ecoturismul sa reprezinte elemente importante ale industriei turistice.

Aplicarea ecoturismului ca model de dezvoltare a turismului, cu deosebire in zonele protejate si a principiilor sale are o dubla tinta: pe de o parte valorificarea integrata a resurselor naturale si culturale de exceptie, cu imbunatatirea calitatii vietii in comunitatile locale, iar pe de alta parte satisfacerea motivatiilor si cerintelor turistilor in concordanta cu conservarea mediului pentru generatiile viitoare.

Din punct de vedere stiintific aria naturala protejata este acea zona terestra, acvatica si/sau subterana, cu perimetru legal stabilit si avand un regim special de ocrotire si conservare, in care exista specii de plante si animale salbatice, elemente si formatiuni biogeografice, peisagistice, geologice, paleontologice, speologice sau de alta natura, cu valoare ecologica, stiintifica sau culturala deosebita.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.