Dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii

Trimis la data: 2013-12-19 Materia: Management Nivel: Facultate Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Pisica irina Dimensiune: 18kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Intreprinderile mici sunt coloana vertebrala a economiei europene. Ele reprezinta o sursa esentiala de noi locuri de munca si o pepiniera a ideilor de afaceri. Baza legala pentru o politica europeana in acest domeniu o constituie Articolul 157 al TCE.
Criteriile de definire a Intreprinderilor Mici si Mijlocii (IMM) difera considerabil de la un Stat Membru la altul si nu exista nici o intelegere oficiala privind o definitie comunitara. Conform recomandarii Comisiei din 1996, o intreprindere poate fi clasificata drept IMM daca are cel mult 250 de angajati, cifra de afaceri anuala nu depaseste valoarea de 40 milioane a�Z si are, in final, independenta economica.

Aceasta definitie, face distinctia intre micro-intreprinderi (0-9 angajati) si micile intreprinderi (10-49 angajati), pe de o parte, si intreprinderile de marime medie (50-249 angajati), pe de alta, precum si intreprinderile mari (> 250 angajati). In anul 2000, in Europa-19 (UE, Islanda, Liechtenstein, Norvegia si Elvetia), conform raportului Observatory of European SME's din 2002 , existau peste 20 de milioane de intreprinderi (99% reprezentau IMM), unde erau angajati in jur de 120 de milioane de oameni (66% in sectorul IMM) [12].

Prin urmare, eforturile Europei de a pune bazele unei noi economii vor fi incununate de succes numai daca micile intreprinderi vor fi considerate ca prioritate a agendei de lucru. Existenta IMM este necesara pentru functionarea armonioasa a economiei moderne, acestea fiind prezente in toate sectoarele industriei si serviciilor. Aceste intreprinderi sunt cele mai sensibile la schimbarile intervenite in mediul de afaceri. Ele sunt primele afectate de povara exceselor birocratice.

De asemenea, tot ele sunt primele care prospera in urma initiativelor de eliminare a birocratiei si de promovare a recompensarii succesului cu ajutorul instrumentelor fiscale, adaptandu-se mult mai usor schimbarilor survenite in conditiile economice si sociale actuale. Ele opereaza in special la nivel national, insa sunt afectate de legislatia comunitara privind taxele si impozitele, concurenta, legislatia societatilor comerciale, politicile sociale si regionale si formalitatile vamale. Ca urmare, politica Comunitatii in acest domeniu consta in masuri menite sa promoveze interesele IMM si sa elimine discriminarile care le pot bloca accesul pe piata.

Din 1986, Uniunea Europeana are un Comisar insarcinat cu politica privind IMM. Politica industriala europeana face referire la acest sector in perspectiva cresterii competitivitatii si transferului de tehnologie, precum si a accesului la C&D. Pe parcursul anilor a90 Comunitatea a adoptat mai multe decizii care erau orientate spre sustinerea dezvoltarii IMM-lor. De asemenea au fost elaborate si adoptate documente complimentare pentru acest sector. Astfel in mai 1998 a fost prezentat organelor europene Raportul BEST (The Business Environment Simplification Task Force),

la elaborarea caruia au participat experti din partea comunitatii oamenilor de afaceri si a autoritatilor publice din statele membre. Acest raport continea 64 de recomandari privind masurile ce trebuie adoptate de Comisie, Consiliu, Parlamentul European si statele membre. In septembrie 1998, Comisia adopta un comunicat "Promovarea antreprenoriatului si a competitivitatii - raspunsul Comisiei la raportul BEST si recomandarile lui", ce a inclus "Planul de actiune pentru promovarea antreprenoriatului si a competitivitati" care prevedea o serie de masuri ce trebuie adoptate la nivel comunitar si national pentru realizarea obiectivelor propuse.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.