Dezvoltarea turismului in Romania

Trimis la data: 2014-08-20
Materia: Turism
Nivel: Facultate
Pagini: 28
Nota: 9.90 / 10
Downloads: 0
Autor: Amalia_S
Dimensiune: 4602kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Dezvoltarea turismului atat ca modalitate de petrecere intr -un mod placut si instructiv a timpului liber, cat si ca activitati prestatoare de servicii solicitate in diverse etape ale unei calatorii turistice, reprezinta una dintre caracteristicile civilizatiei actuale, cu largi perspective de evolutie, fiind concomitent consecinta si cauza unor mutatii economice, sociale, culturale si de mediu. De aceea pentru a releva situatia actuala a turismului romanesc, importanta acestei activitati in cadrul societatii romanesti contemporane, vom aborda turismul pe plan economic, social-cultural si ecologic, incercand sa prezentam valentele multiple ale acestuia si locul ocupat de el in viata economico -sociala a Romaniei.
Prin turism se intelege, in primul rand, ansamblul de activitati prin care omul isi petrece timpul liber calatorind in alta localitate sau tara pentru a vizita oameni si locuri, monumente si muzee, pentru a-si imbogati cunostintele generale, pentru a se distra si a face sport, pentru odihna sau tratament etc., iar in al doilea rand industria creata pentru satisfacerea tuturor serviciilor solicitate de turisti la locul de destinatie, la un inalt nivel calitativ, si in conditiile protectiei si conservarii resurselor turistice, in special, si a mediului inconjurator, in general.

Turismul in Romania se concentreaza asupra peisajelor naturale si a istoriei sale bogate. Numarul de turisti este in crestere, ajungand in prezent la aproximativ 6-7 milioane pe an, iar aceasta activitate devine o sursa tot mai importanta de venit. Economia romaneasca e caracterizata de un potential urias pentru turism.
Turismul influenteaza modul de viata al locuitorilor si actioneaza in vederea largirii orizontului lor spiritual, incurajand pastrarea elementelor traditionale, eliminand tendintele de uniformizare si generalizare, favorizand pastrarea identitatii socio-culturale si asumarea unei personalitati distincte ce individualizeaza turismul romanesc in cadrul turismului mondial.

In plan social activitatea turistica are un impact pozitiv, evidentiat prin cresterea sansei sociale si profesionale, prin crearea de noi locuri de munca, atat in serviciile turistice, cat si in infrastructura generala, aparitia unor locuri de munca sezoniere, mai ales pentru tineri si femei, asigurarea progresului social, de crestere a curateniei si igienei publice, a confortului general in localitatile turistice si prin scaderea diferentelor dintre categoriile socio-profesionale in ceea ce priveste veniturile realizate.

In procesul de dezvoltare a industriei turistice in tara noastra se impune adoptarea unor masuri care sa impulsioneze dezvoltarea turismului bazat pe calitatile mediului inconjurator si contributia acestuia la protejarea, imbunatatirea si valorificarea rationala a acestor insusiri.Astfel, respectarea acestei relatii de conditionare, reciproca mediu inconjurator-turism devine o conditie esentiala, pentru dezvoltarea eficienta a turismului si a industriei turismului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.