Dezvoltarea turismului religios in regiunea dintre Valea Sucevei si Valea Trotusului

Trimis la data: 2007-02-20 Materia: Geografie Nivel: Facultate Pagini: 15 Nota: / 10 Downloads: 3
Autor: Dorina Dimensiune: 25kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Referat despre Dezvoltarea turismului religios in regiunea dintre Valea Sucevei si Valea Trotusului
Aria luată în studiu se desfasoară între valea Sucevei si valea Trotuşului şi cuprinde judeţele Suceava, Neamt şi Bacău. Aceasta regiune este situată în partea central-estică a României, cumulând o suprafaţă totală de 21.070 km2, adica 8,87% din suprafaţa ţării. Teritoriul ocupat se învecinează în Nord cu Ucraina, în Vest cu judeţele Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Harghita şi Covasna, în Sud cu judeţul Vrancea, iar pe latura de Est se găsesc judeţele Botoşani, Iasi şi Vaslui.

Referat despre Dezvoltarea turismului religios in regiunea dintre Valea Sucevei si Valea Trotusului
2. Cadrul geografic natural
Regiunea situată între valea Sucevei şi valea Trotuşului se caracterizează printr-un relief predominant muntos aparţinând Carpaţilor Orientali şi de un relief alcătuit din depresiuni şi dealuri aparţinând Subcarpaţilor Moldovei. Carpaţi Orientali prezintă o structură complexă alcătuită din mai multe unităti cele mai multe cu caracter de pânză care înaintează spre est şi sud peste o bună parte din placile Vorlandului; specifică este dezvoltarea acestora în fâşii care se succed de la vest la est ( vulcanică, depresiuni tectonice, cristalină, fliş ) ce impun reliefuri caracteristice. Înălţimile cele mai mari sunt în munţii Rodnei ( vf. Pietrosu 2 303 m ) şi în Munţii Călimani iar cele mai mici în depresiuni.

Subcarpaţii Moldovei prezintă în general structura cea mai simplă, un sinclinoriu alungit limitrof Carpaţilor, ce corespunde unui şir de depresiuni subcarpatice şi un anticlinoriu pe care se află dealuri. Sunt alcătuiţi din conglomerate, gresii, marne şi argile la care local sunt intercalaţii de sare, gips şi săruri de potasiu etc. Prezintă un relief de culmi rotunjite separate de văi şi depresiuni subcarpatice largi cu terase şi lunci.

Temperatura medie anuală în Carpaţii Orientali se situează între 2°C - 6°C ( Ocna Şugatag -7,9°C, Vf. Pietrosu - 1,6°C, Câmpulung - 6,4°C ) în timp ce în Subcarpaţii Moldovei temperatura medie anuală se situează între 8°C - 9°C ( Târgu Neamţ - 7,2°C ).

În Carpaţii Orientali specifice sunt pădurile. Astfel la 1800 m întâlnim etajul alpin cu flori viu colorate, urmat de vegetaţia subalpină reprezentată prin ienuperi şi arbusti pitici, etajul pădurilor de conifere cu brad şi molid. Următorul etaj este etajul de tranziţie şi anume fag şi conifere. Totodată în Carpaţii Orientali întâlnim şi pădurile de foioase cu fag, gorun, carpen, ulm În umbra pădurilor de fag, gorun şi carpen, cresc şi alte specii de plante, cum ar fi ׃ ferigi, afine, zmeură, fragi, la care se adaugă şi un număr mare de ciuperci.

În Subcarpaţii Moldovei întâlnim atât pădurile de amestec ( fag, brad asociat cu carpen ) cât şi pădurile de gorun . Totodată întâlnim şi vegetaţia azonală cu plop, salcie, arin.

Capitolul II
Analiza potentialului turistic a regiunii dintre valea Sucevei şi valea Trotusului
Potenţialul turistic este o componentă şi un concept de bază al pieţei turistice, exprimat de ansamblul atracţiilor naturale sau antropice, care pot determina vizitarea anumitor zone de către turişti, precum şi capacitatea bazei tehnico – materiale şi infrastructurii de a satisface, în anumite condiţii, cererea acestora.

1. Potenţialul turistic natural
Carpații Orientali, atât prin desfăşurarea lor cât şi prin poziţia lor, configuraţia generală şi altitudinală, se impun ca un component de bază în structura geografică şi peisagistică a României. Cu aceeaşi importanţă se înscriu şi în activitatea de turism prin bogăţia şi varietatea potenţialului lor turistic.

Carpaţii Orientali se înscriu cu un potențial turistic destul de variat, în care se remarcă, în primul rând, apele minerale, apoi aspectele peisagistice date de varietatea de relief, cursurile şi oglinzile de apă, frumuseţea pădurilor de conifere, domeniul schiabil şi condiţiile climatice propice sporturilor de iarnă etc. la care se adaugă un bogat fond cultural istoric.

În Carpaţii Orientali se disting prin varietatea, complexitatea şi spectaculozitatea atracţiilor turistice următoarele masive montane :Obcinele Bucovinei, Munţii Rarău-Giumalău, Munţii Ceahlău, Munţii Hăsmaşul Mare, Munţii Ciucaş. Ca şi Carpaţii Orientali şi Subcarpaţii Moldovei dispun de un bogat potenţial natural.

2. Potentialul cultural istoric
Spre deosebire de resursele atractive ce aparţin cadrului natural şi care sunt un dar al naturii, zestrea turustică antropică reprezintă o însumare de elemente cu funcţie recreativă, create de omul însuşi. Resursele turistice antropice reunesc o gamă largă de produse care pot fi grupate în ׃ resurse turistice cultural – istorice ( vestigii arheologice, monumente de cult, monumente comemorative, muzee, monumente de arhitectură ) şi resurse turistice socio – demografice ( obiective etno – culturale şi etno – folclorice ).

2.1. Istoricul apariţiei obiectivelor religioase
Istoria arhitecturii religioase din Moldova poate fi considerată o adevărată cronică a statului moldovenesc, a aspiraţiilor şi zbuciumului pe un răstimp de mai multe secole. Arhitectura moldovenească trebuie considerată şi preţuită ca una dintre cele mai originale şi expresive sinteze artistice din întregul spaţiu european, ilustrând capacitatea poporului nostru de a se racorda la marile mişcări de cultură şi civilizaţie din Occident şi din Orient, ilustrând în mod nuanţat polivalenţele unui univers artistic plin de fantezie, dar pururi armonios şi echilibrat, stăpânit de legile unui clasicism funciar.

Primul monument de piatră al Moldovei, biserica Sf. Nicolae din Rădăuti, ctitorie a lui Bogdan I Întemeietorul, reprezintă un adevărat act de naştere al arhitecturii culte moldoveneşti. Semnificaţia sa este multiplă, pentru că de acest monument se leagă ideea de neatârnare politică şi religioasă. Dar nu numai atât, deşi ne aflăm în faţa primului monument construit din materiale durabile, biserica Sf. Nicolae din Rădăuţi oferă o surprinzătoare sinteză între arhitectura de tradiţie bizantină de la care preia compartimentarea rituală a spaţiului interior şi centralizarea compoziţională a naosului şi arhitectura gotică, de la care preia mijloacele de construcţie, elementele de plastică arhitectonică.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.