Diamante si safire

Trimis la data: 2014-09-01
Materia: Geografie
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 9.77 / 10
Downloads: 0
Autor: Mirela_O
Dimensiune: 321kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Carbonul are numarul de ordine 6, fiind situat in sistemul periodic al elementelor in perioada a 2-a, grupa 14 (IV A), al carui simbol este C. Are un nucleu format din 6 protoni si 6 neutroni, invelisul sau electronic constand in 6 electroni. Masa atomica relativa a carbonului este 12,01. Este nemetal, tetra si divalent.Carbonul este o substanta solida, insolubila in apa, la care deosebim ca varietati naturale: diamantul si carbunii de pamant, iar ca varietati artificiale mangal (carbune de lemn), carbune de zanar si negru de fum (funingine).
Este o piatra pretioasa al carui nume provine din adam = imblanzitor, adamos = de neinvins, din cauza duritatii sale (in limba greaca), sau adama, in ebraica, care inseamna pamant.Diamantul, ca substanta, este carbon nativ, dur si pur, cristalizat.Este piatra cea mai stralucitoare, cea mai dura, insolubila la orice agent chimic. Ea poate zgaria orice corp, dar nu poate fi zgariata de nici un alt corp. Pe scara duritatii pietrelor are duritatea cea mai mare -10.

Diamantul cristalizeaza in forme hexagonale, octogonale, paralelipipedice, romboidale, conice si altele. In stare pura este aproape incolor, alb apos, dar uneori se gasesc pietre colorate cenusiu, brun, chiar verde, galben, rosu, albastru si de foarte putine ori negru, de aici expresia "ca un diamant negru" = foarte rar.
Greutatea specifica variaza in funtie de calitate, ea situandu-se in medie i�C = 3,5 g/cm3.

Diamantele se gasesc in unele roci ultrabazice si in conglomerate, in aluviunile formate pe seama acestora in depresiunile aluvionare aurifere. De obicei, in imediata lor apropiere, se afla si alte pietre pretioase, uneori chiar atasate de acestea, bucati de hematita bruna, alteori se afla intr-o aglomeratie de cuart sau calcedonie, in argile feruginoase. Nu s-a putut stabili cu exactitate in care formatiune geologica isi are originea. Cateodata gasim alaturi topazele, granatele, crisoberilul, precum si filoane de aur si platina.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.