Diamantul

Trimis la data: 2002-06-21 Materia: Chimie Nivel: Liceu Pagini: 3 Nota: / 10 Downloads: 5132
Autor: Isa34bell Dimensiune: 7kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Diamantul
Diamantul, incolor şi străveziu, când este pur, cristalizează în sistemul cubic( octaedre regulate, mai rar tetraedre). Densitatea este 3,51g/cm3 . indicele de refracţie, neobişnuit de mare (n= 2,407 pentru lumina roşie şi 2,465 cea violetă) dă naştere jocului de lumină specific al acestei pietre preţioase. Diamantul este un rău conducător de căldură şi electricitate.

Diamantul
Diamantul este una dintre cele mai dure substanţe cunoscute şi din această cauză de neînlocuit pentru fabricarea de scule destinate a tăia, găuri sau lustrui materiale foarte dure. El însuţi nu poate fi lustruit decât cu propria sa pulbere. Pe de altă parte diamantul este casant; el poate fi pulverizat într-un mojar de oţel.

Diamantul
Fiecare atom de carbon hibridizat sp3 dezvoltă patru valenţe identice, dirijate uniform în spaţiu după schema tetraedrică. Unghiul dintre două valenţe este de 109o28’. Prin cele patru valenţe ale sale, fiecare atom de carbon este legat covalent de alţi patru atomi C, formând astfel o reţea tridimensională infinită. Întreg cristalul constituie de fapt o singură moleculă. Distanţele interatomice sunt de 1,54 A. Din cauza orientării tetraedrice a valenţelor sale , este evident că nu pot exista molecule stabile C4 sau C8, analoge cu P4 sau S8. nu pot exista nici molecule C2, stabile, căci hibridizarea cea mai avansată ,sp, nu permite decât formarea unei triple legături.

Diamantul
Proprietăţile diamantului. Structura cristalină a diamantului dă socoteală de toate proprietăţile acestei substanţe. Temperatura înaltă de vaporizare, aproape 4000o, lipsa unei faze lichide şi căldura mare de vaporizare, egală cu căldura de vaporizare (171,7 kcal/mol) se explică prin faptul că, la trecerea din starea cristalină în starea de vapori trebuie rupte covalenţele. La temperatura înaltă la care are loc vaporizarea, vaporii de carbon sunt compuşi din atomi liberi. Energiile de legătură C-C fiind excepţional de mari, se înţelege pentru ce cristalele de diamant sunt atât de dure.

Diamantul
Căldura atomică a diamantului este anormal de mică, Cp= 1,25 cal/mol, la 25o(=298o K), în loc de 6,4, cum cere regula Dulong şi Petit. Căldura atomică a diamantului se apropie de cea normală abia pe la 1300o K (Cp=5,5); la 87o K, Cp=0,03 cal/mol, iar la 46o K căldura atomică este zero. Aceste cifre arată temperatura joasă numai o fracţiune mică din numărul total de atomi C ai cristalului pot fi excitaţi vibratoriu; în cristalul de diamant, atomii sunt menţinuţi în poziţiile lor de echilibru prin forţe mult mai puternice decât în metale sau în cristale ionice.

Diamantul
Proprietăţile optice ale diamantului sunt de asemenea în concordanţă cu structura sa cristalină. Transparenţa totală(lipsa de absorbţie) faţă de lumina vizibilă ultravioletă până la 1500 A sau mai jos dovedeşte că electronii legăturilor C-C din diamant nu pot fi excitaţi de frecvenţele acestor radiaţii electromagnetiee.

Diamantul
Reactivitate. Diamantul este mult mai puţin reactiv decât cărbunele negru şi chiar decât grafitul. El nu se aprinde, în oxigen molecular, decât pe la 8000. Poliformismul diamant-grafit. În condiţii standard, diamantul este forma alotropică nestabilă, iar grafitul cea stabilă. Prin încălzire îndelungată la 1500o, în absenţa oxigenului, diamantul se transformă în grafit. Căldura de transformare poliformă(la 25o şi 1 atm) este de 0,2 kcal/mol(căldura de ardere a grafitului, în condiţii standard, este cu 0,2 kcal/mol mai mică decât a diamantului).

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.