Dictionar de termeni literari

Trimis la data: 2010-03-16
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Robert_U
Dimensiune: 20kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Este creatorul operei literare, care adreseaza un mesaj literar cititorului. Tinand cont de schema actului de comunicare a lui Roman Jakobson, autorul fuctioneaza ca emitator ( transmitator ), iar cititorul ca destinatar ( receptor ).
Curent literar (fr. Courant litteraire).
Curentul literar reprezinta un concept istorico-literar si stilistic implicand asocierea mai multor scriitori care se manifesta ca o unitate de convingeri ideologice si estetice exprimata de obicei sub forma de manifeste intr-o anumita perioada din evolutia literaturilor nationale sau a literaturii universale.

Nu se poate vorbi de o data precisa ca moment de aparitie a unui curent literar, desi punctul sau initial, de facto, poate fi stabilit.
Curentul literar se bazeaza pe o anumita omogenitate ideologico-stilistica prezenta in trasaturile lui caracteristice: stil, program, teme etc. pe o arie extinsa pornind de la tematica pana la preferinta pentru un anumit gen sau specie literara.

Descriere (lat. Describere, " a zugravi").
Este modul de expunere care consta in infatisarea sugestiva a trasaturilor caracteristice ale unei fiinte, ale unui obiect, aspect din natura, ale unor medii, stari sufletesti; opera literara sau fragment dint-o opera literara in care se foloseste acest procedeu.
Dialog ( fr. Dialogue, lat. Dialogus).

Modalitate de expunere alaturi de naratiune si descriere, dialogul, de esenta dramatica (specifica genului dramatic), presupune conversatia dintre doua sau mai multe personaje. Succesiunea "intrebare-raspuns" constituie un criteriu fundamental de inlantuire a replicilor in dialog iar interogatia reprezinta momentul declansarii dialogului. Trebuie facuta disocierea intre dialogul ca modalitate fundamentala de realizare concreta a functiei de comunicare a limbajului uman si ca procedeu compozitional caracteristic pentru anumite "specii literare".
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.