Didactica

Trimis la data: 2013-12-05
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 9.96 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 20kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Continutul invatamantului prin care se face educatia tehnologica a elevilor, are ca obiectiv fundamental integrarea tineretului in civilizatia epocii sale, intelegerea profunda si logica a rolului pe care il are tehnica in existenta omului si in progresul social.
Disciplinele tehnice au un rol foarte important in cadrul activitatii de realizare a educatiei elevilor.Aceste discipline ajuta la dezvoltarea capacitatii de a retine mai usor informatiile prezentate de profesori,deoarece este necesara demonstratia intuitiva,fie ea cu ajutorul modelelor abstracte,simbolice(grafice,diagrame),fie cu ajutorul obiectelor tehnice ca:dispozitive,mecanisme,utilaje,instalatii.

Corelarea invatamantului teoretic cu cel practic, colaborarea permanenta profesor - maistru instructor, repetarea bazelor teoretice la orele de instruire practica sunt esentiale in realizarea obiectivului fundamental al deprinderilor corecte de munca.Elevii observand practic cum functioneaza un mecanism le este mult mai usor sa inteleaga ceea ce li se explica.

Folosirea metodelor moderne de invatamant este imperativ determinata de cerintele actuale ale invatamantului tehnic care urmareste sa ofere elevilor, pe langa acumularea de cunostinte , o gandire logica , capacitatea de a folosi in mod creator notiunile insusite si de a-si pune in valoare aptitudinile specifice meseriei pe care o va exercita in viitorul apropiat.

Pentru atingerea acestor deziderate este necesar sa se foloseasca metode de invatamant active care sa solicite gandirea elevilor in mod activ pe tot parcursul lectiilor, folosirea unui bogat material didactic , elevii avand obligatia in acest sens de a desfasura o larga activitate de observare si prelucrare.Disiplinele tehnice au rolul de a arata elevului/studentului mecanismele de functionare ce stau la baza lucrurilor ce ne inconjoara,lucrurile ce ne sunt utile in viata de zi cu zi.

De exemplu eu nu as fi aflat niciodata ca la baza unui simplu cric sta un mecanism destul de complicat,acest lucru l-am aflat cu ajutorul unei discipline tehnice.Prin predarea disciplinelor de specialitate in liceele industriale se urmareste ca elevii sa-si insuseasca un sistem de cunostinte, un mod de a actiona, de a gandi si de a se raporta la realitate, care sa asigure premisele competentei si responsabilitati profesionale, calificarea intr-un domeniu de activitati corespunzator fiecarui profil de pregatire in liceu (mecanic, electric).In afara fondului de cunostinte teoretice generale, a gradului de cultura si educatie, elevi trebuie sa dispuna de cunostinte ce stau la baza pregatiri lor profesionale.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.