Didactica generala

Trimis la data: 2010-06-28
Materia: Pedagogie
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 7.55 / 10
Downloads: 1361
Autor: Flaviu.adrian
Dimensiune: 9kb
Voturi: 37
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Referat despre Didactica generala
Delimitări conceptuale
„Didactica” – concept introdus de pedagogul ceh Jan Amos Comenius (1592-1670), prin lucrarea Didactica Magna, publicată în 1632 în limba cehă; tradusă în limba latină în 1657, iar în limba română la sfârşitul sec. al XIX-lea
- lucrarea a determinat o revoluţie în teoria şi practica învăţământului, ceea a dus la numirea secolului al XVII-lea „secolul didacticii”, iar J.A.Comenius a fost numit „Galilei al educaţiei”.
Referat despre Didactica generala
Etimologic, termenul provine din grecescul didaskein = a învăţa; didaktikos = instrucţie, instruire, didaktike= arta învăţării

În concepţia lui Comenius, didactica însemna, în sens foarte larg, arta predării, „arta universală de a-i învăţa pe toţi totul”.

În lucrarea Didactica Magna, Comenius a fost preocupat de aspecte de ordin administrativ ce ţin de educaţie, de aspecte legate de obiectivele, principiile, conţinutul, metodele, formele de organizare a muncii instructiv-educative.

Doctrina sa pedagogică vizează următoarele aspecte:
- Modalitatea de organizare a procesului de învăţământ desfăşurat în limba maternă, pe clase şi lecţii, cu programe şcolare, manuale, cu elevi de aceeaşi vârstă, cu oameni specializaţi (cadre didactice), într-un an şcolar, cu perioadă de activităţi şi vacanţe, cu orar etc.

- Considera că profesorul trebuie să-l ajute pe şcolar să-şi însuşească ştiinţa

- Rolul metodei în procesul de predare-învăţare: „o metodă adecvată asigură rezultate bune chiar şi în cazul unor dascăli sau elevi mai puţin buni”

- Transmiterea cunoştinţelor prin exemple, prin aplicaţie sau imitaţie

- Axioma instruirii: şcolarului i se cade munca, profesorului –conducerea

- Promovarea unor principii didactice

Alţi pedagogi care au contribuit la dezvoltarea teoriei instrucţiei şi educaţiei: John Locke, Jean-Jacques Rousseau, Johann Heinrich Pestalozzi, Konstantin Dimitrievici Uşinski, Johann Friedrich Herbart (vezi tabelul detaliat).

Cel care a contribuit la fundamentarea ştiinţifică, la constituirea didacticii ca disciplină de sine stătătoare a fost J.F.Herbart (1776-1841), considerat de unii adevăratul părinte al didacticii. La noi, curentul herbartian a pătruns la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul sec. al XX-lea; a devenit o doctrină pedagogică oficială, susţinută de I.Popescu, V.Gh. Borgovan, G.G. Antonescu.

Alte contribuţii importante la constituirea didacticii ca ştiinţă (după cea a lui Herbart): Claparede, John Dewey, Ernst Meumann, Maria Montessori, Skinner, J.Piaget, Galperin, Jerome S.Bruner ş.a.

Definiţie:
Didactica = o disciplină ştiinţifică, ce studiază procesul de învăţământ ca principală modalitate de cunoaştere şi formare, de instruire şi educaţie; sistemul de învăţământ ca ansamblu al instituţiilor de instrucţie şi educaţie; legităţile/principiile activităţii didactice; conţinutul învăţământului; tehnologia didactică; formele de organizare şi desfăşurare a activităţii didactice; formele de educaţie în afara instituţiei şcolare; raporturile profesor-elev, stilul profesorului etc.

Ramurile didacticii:
1. Didactica generală
2. Didactica specială (metodica)
3. Didactica adulţilor
4. Autoinstruirea.

Funcţiile didacticii:
1. De cunoaştere – studiază un anumit sector din activitatea socială (instruirea, autoinstruirea); asigură corelaţia dintre finalităţile educaţiei, conţinutul şi strategiile educaţiei; stabileşte principiile generale şi specifice; stabileşte structura acţiunii educaţionale eficiente la nivel macro şi micro.

2. Utilitară, practică – ghidează activitatea educaţională, oferind orientări generale, norme de activitate, eficienţa mijloacelor de instruire, identificarea criteriilor de notare a randamentului şcolar.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.