Diferenta dintre sexe in perioada pubertara

Trimis la data: 2007-12-10
Materia: Psihologie
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 8.76 / 10
Downloads: 1217
Autor: Lidia patrasu
Dimensiune: 22kb
Voturi: 141
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Se constata schimbari evidente la nivelul vietii psihice. Actele de autoritate ale parintilor sunt cu greu suportate, fiind supuse unui acut de discernamant critic daca nu sunt intemeiate si necesare. Se mainfesta o schimbare in comportamentul copilului, ce ar avea urmatoarea explicatie: Pana in aceasta perioada cunostintele parintilor, in majoritatea cazurilor au fost suficiente pentru lamurirea diferitelor probleme din viata copilului, iar capacitatea intelectuala a acestuia era inca putin dezvoltata spre a-si da seama de unele insuficiente ale parintilor.
Caracteristicele Psihico-Fiziologice a pubertatii

Pubertatea reprezinta perioada in care maturitatea fizica si sexuala este evidenta si se manifesta prin crestere rapida in inaltime si greutate si prin aparitia caracteristicilor sexuale primare si secundare, aceste schimbari se asociaza cu modificari importante in activitatea hormonilor. In pubertate sporeste nivelul hormonilor sexuali testosteronul si estrogenul, primul fiind hormon sexual masculin, cel deal doilea fiind hormon sexual femenin.

Acesti hormoni stimuleaza cresterea si dezvoltarea organelor reproductive si sint responsabile pentru diferentele dintre baieti si fete in ceea ce priveste marimea oaselor, dezvoltarea musculara si depunerea tesutului adipos, se mai poate de gasit in lucrarile a numerosi autori ideia despredependenta starii psiho-emotionale de activitatea hormonilor,

cum ar fi depresia la fete s-au agresivitatea la baieti, dar e important de mentionat ca atunci cind ne referim la starile psiho-emotionale nu este indicat sa tinem cont doar de un mecanism biologic, atit depresia la fete cit si agresivitatea la baieti sint stari care au o ideologie comlexa, sunt implicati atit factori biologici cit si psihologici si sociali.

Caracteristicele sexuale primare la fete sunt: vaginul, uterul, ovarele si trompele uterine. Caracteristicele sexuale primare sunt implicate in reproducere, pe parcursul pubertatii are loc crestere gradata a acestor organe ceea ce conduce la maturizarea sexuala a fetelor la etapa data. Cel mai evident semn al maturitatii sexuale la fete este menarcha sau prima menstruatie, in medie o fata are prima menstruatie la virsta de 12 ani, dupa ce au inceput sa se mareasca sinii si sa se mareasca uterul, in asemenea imprejurari se manifesta si depresia in forma cea mai grava.

Aceste dezvoltari fiziologice influenteaza intr-o masura mare psihicul puberului, in unele cazuri stresurile intense traite de puber, fara ai fi acordata atentia si spriginul necerar, pot crea permise pentru aparitia unui complex de inferioritate. Menarcha nu este un moment pur fiziologic cit comporta cu putinta si semnificatie psihica. In foarte multe culturi menarcha este considerata indiciul transformarii tinerei fete in femeie.

Factorii care influenteaza felul in care tinara fata traieste experienta primei menstruatii sunt informarea corecta si sustinnerea de catre persoanelor apropiate. Este normal faptul ca sporeasca interesul fetelor fata de relatia fete–baieti, sa fie mai constiente de feminitatea lor, sa fie mai mature in ceia ce priveste diferite trasaturi de personalitate. Dincauza disconfortului apare jena fata de aceste procese si uneori chiar fata de personalitatea proprie.

La baieti modificarile caracteristicelor sexuale primare includ dezvoltarea penisului, scrotului, testiculelor, glandei prostatei si a veziculelor seminale. Pe la 12 ani baietii experimenteaza de obicei prima ejaculare care poate avea loc in timpul somnului. Printre puberi se observa un interes sporit fata de dezvoltarea penisului propriu, au loc chear si multe comparatii cu semenii, in acest caz parerea semenilor are mare influenta asupra autoaprecierii preadolescentului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.