Diferente interindividuale

Trimis la data: 2006-01-17
Materia: Psihologie
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 7.00 / 10
Downloads: 1723
Autor: Vasi bercea
Dimensiune: 26kb
Voturi: 191
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Termenul inteligenţă provine de la latinescul “inteligere”, care înseamna a relaţiona, a organiza sau de la “interlegere” , care presupune stabilirea de relaţii între relaţii. „Inteligenţa” sau „aptitudinea” sunt concepte întâlnite fregvent în viaţa de zi de fiecare zi,utilizate pentru a descrie diferenţele dintre oameni şi pentru a explica comportamentul lor.
Termeni precum „deştept” „isteţ” „ greu de cap” sunt folosiţi ca etichete pentru unele categorii de oameni. Dar în ciuda fregvenţei acestori termeni în limbajul cotidian, stabilirea unei definiţii precise a inteligenţei, cu care sa fie de acord toţi psihologii este un lucru foarte dificil.

Unele dintre cele mai cunoscute definiţi ale inteligenţei sunt următoarele:
„Aptitudine de gândire abstractă” ( Terman 1921 );
„Aptitudine cognitivă generală înăscută” ( Burt 1955 );
„A aprecia corect, a înţelege corect, a raţiona corect ” ( Binet şi Simion 1905 );
„Activitatea inteligentă constă în înţelegerea esenţialului unei situaţii şi formularea unui răspuns adegvat” ( Heim 1970 ).

Unele dintre primele definiţii considerau inteligenţa ca o entitate – ceva din care uni au mai mult, iar alţi puţin.Estes (1982) sugera ca inteligenţa este proprietatea comportamentului, determinată atât de activitatea cognitivă cât şi de structurile motivaţionale.

Verhon ( 1969 ) şi Sternberg ( 1984 ) argumentau că orice definiţie a inteligenţei trebuie să ţină seama de contextul cultural în care este aplicată. Ceea ce intr-o anumită cultură este considerat un comportament inteligent, în alta poate fi mai puţin sau deloc apreciat.

Teorii asupra inteligenţei.
Teoria inteligenţelor multiple a lui Howard Gardner.
Teoria lui Gardner (1983 ) are la bază atât rezultatele obţinute prin testări cât şi cercetări de neuropsihologie.

Există şapte tipuri de inteligenţă si anume:
- lingvistică (aptitudine legată de limbaj, cititul, scrisul, vorbirea) W.Shakespeare, E. Dickinson;
- logico-matematică ( aptitudini numerice ) Leonardo da Vinci, I. Newton, Marie Curie;
- spaţială ( capacitate de a înţelege relaţiile în spaţiu, ca în conducerea maşinii sau şah ) Leonardo da Vinci, Michelangelo;
- muzicale ( capacitate de a cânta cu vocea sau la un instrument ) Mozart, E. Fitzgerald;
- kinestezică ( folosirea corpului, ca în dans sau atletism ) Muhammad Ali, F.M. Alexander;
- interpersonală ( capacitatea de a-i înţelege pe ceilalţi şi de relaţionare ) Mahatma Gandhi, N. Mandela, Regina Elisabeta I;
- intrapersonală ( capacitate de autocunoaştere ) Maica Tereza.

Tehnologiile care măresc inteligenţa lingvistică

Aşa cum tipografia a revoluţionat invăţatul şi gânditul în secolul al 15-lea, aşa a creat şi calculatorul o revoluţie similară astăzi. De-a lungul reţelelor de calculatoare şi a bazelor de date din întreaga lume studenţii au acces direct la informaţia curentă.

În fiecare domeniu de cunoaştere, sistemele educaţionale se transformă deoarece atât studenţii si profesorii învaţă să folosească tehnologia multimedia. Copiii care încă nu ştiu să scrie şi să citească scriu poveşti cu ajutorul unor programe care în unele cazuri le recitesc studenţilor ceea ce scriseseră. Noi programe permit copiilor să scrie sau să insereze grafice în texte gen rebus precum “Wings of Learning” , “Muppet Slate”.

Alte programe cum sunt “Pine Artist and Creative Writer” de la Microsoft fac posibilă formatarea proiectelor de scris în diferite forme, să scrie cuvinte în diferite mărimi şi formeze şi să acompanieze cu diferite efecte sonore. Aceste programe sunt foarte motivante atât pentru scriitorii începători cât şi pentru cei avansaţi.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.