Diferentierea sociala si crima

Trimis la data: 2013-10-10 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 8 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: gaybee Dimensiune: 25kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Sociologia, asa cum arata etimologia cuvantului analizeaza fenomenele sociale in ansamblul lor. Ca fenomen, criminalitatea este un fenomen social si nu poate fi privita decat asa.Legaturi dintre cele mai stranse are criminologia nu numai cu stiintele despre om, ci si cu stiintele despre lumea inconjuratoare,indeosebi cu sociologia.

Intemeietorul sociologiei este considerat Auguste Compte (1798 - 1857), care a si dat numele acestei stiinte din cuvantul latin socius (societate) si grecescul logos (stiinta), cuvantul fiind folosit pentru prima oara in anul 1842, in opera sa "Curs de filozofie pozitiva" inlocuind astfel expresia de fizica sociala,care de asemenea ii apartinea.

Auguste Compte a pus bazele sociologiei ca stiinta autonoma, in clasificarea pe care a facut-o, a situat-o la sfarsitul stiintelor, considerand a fi cea mai complexa si mai concreta stiinta.Cercetand cu metode si tehnici proprii realitatea sociala, sociologia ajunge la descoperirea unor legitati, la formularea unor categorii sociologice, care nu intra direct in sfera preocuparilor stiintei criminologiei.

Intre sociologie, care abordeaza concret realitatea sociala si criminologie exista, desigur, legaturi intime, intrucat si aceasta din urma studiaza un fenomen social, si anume criminalitatea. In mod deosebit sunt puse in evidenta aceste legaturi, prin aceea ca stiinta criminologiei, pentru a studia criminalitatea ca fenomen social, are nevoie de date cu privire la celelalte fenomene sociale si la corelatia lor cu criminalitatea.

Notiunea de crima are mai multe intelesuri, fapt de natura sa creeze confuzii in lumea celor ce se ocupa de acest fenomen: juristi, criminologi, sociologic,etc. Astfel, exista un inteles utilizat in limbajul comun, unul folosit in dreptul penal si unul cu care opereaza criminologia.In limbaj comun, prin crima se intelege, de obicei, una dintre infractiunile indreptate impotriva vietii persoanei, aici vorbim de omor, omor calificat, omor deosebit de grav.

In limbaj penal, crima este definita ca o fapta prevazuta de legea penala care are pericol social si este savarsita cu vinovatie. In acelasi timp crima este descrisa prin patru elemente si anume: obiectul, subiectul, latura obiectiva si latura sa subiectiva.In limbaj criminologic, notiunea de crima are o acceptiune larga, referindu-se la infractiune in general. In mod frecvent, sociologia preia aceasta ultima acceptiune, astfel ca, o crima este un act ce este, formal, prohibit de autoritatea politica, in mod obisnuit de prevederile unei legi. Un act este prealabil ca va fi definit ca o crima daca indeplineste urmatoarele doua conditii: El trebuie sa fie considerat din punct de vedere social atat de daunator incat sa nu fie permis; Actul trebuie sa fie dificil de controlat doar prin sanctiuni informale.
Crima (infractiunea) este o forma de devianta, prezenta in toate societatile, intr-o proportie mai mare sau mai mica. Nu exista societate fara infractiune ci numai societati cu infractiuni mai usoare sau mai grave si implicit, cu sanctiuni aplicate crimei, mai severe sau mai putin severe. Toate infractiunile sunt definite ca devianta, in schimb, nu toate deviantele sunt definite drept infractiune, de exemplu conduitele excentrice ale unor persoane, tinutele vestimentare nonconformiste, nu vor trage niciodata calificativul de infractor pentru persoanele respective.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.