Dificultati de invatare

Trimis la data: 2006-03-06
Materia: Psihologie
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 6.47 / 10
Downloads: 966
Autor: Miruna
Dimensiune: 6kb
Voturi: 29
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Referat despre Dificultati de invatare
Potrivit unui studiu publicat recent in revista Neurology, unii dintre pacientii care sufera de tulburari cognitive asociate cu dificultatile de invatare si de lectura (de pilda, nu pot citi repede), par sa aiba anumite anomalii la nivelul materiei albe din creier. Cercetatorii au declarat ca aceste descoperiri ofera un model foarte valoros pentru o mai buna intelegere a felului in care este configurat creierul la subiectii cu dificultati de invatare si pentru elaborarea unor posibile tratamente.
Referat despre Dificultati de invatare
In cadrul experimentului, cercetatorii au testat abilitatile de lectura si abilitatile cognitive la 30 de subiecti adulti. Zece dintre subiecti sufereau de heterotropie nodulara periventriculara (PNH), o maladie genetica rara care provoaca atacuri cerebrale si dificultati de lectura si care se instaleaza de regula in regiunea posterioara a creierului, cel mai des in imediata vecinatate a peretelui ventriculilor laterali din creier, alti zece subiecti aveau dislexie, o incapacitate de invatare legata strict de problemele legate de citire, iar zece erau normali din punct de vedere clinic. Dintre cei 10 subiecti care sufereau de PNH, sase au fost supusi si unor analize specializate si teste de scanare a creierului.

Cercetatorii au descoperit ca subiectii care sufereau de PNH aveau si o forma specifica de dislexie care le afecta abilitatea de a citi cuvinte si de a denumi rapid lucruri. In cazul acestora, s-a constatat existenta unor anomalii vizibile ale materiei albe, acea parte a creierului care este alcatuita din material fibros, zona in care sunt situati axonii mielinizati sau fibrele nervoase care fac legatura intre toate celulele neuronale din creier.

Testele au aratat ca cu cat anomaliile din materia alba erau mai pronuntate, cu atat performantele subiecţilor respectivi erau mai slabe la testele de lectura rapida.

“Descoperirile noastre sugerează ca integritatea materiei albe joaca un rol crucial in fluenta lecturii si ca afecţiunile materiei albe servesc ca o baza structurala pentru apariţia dislexiei,” a declarat autorul principal al studiului Bernard S. Chang, de la Harvard Medical School si membru al Academiei Americane de Neurologie. “Experimentele noastre ilustrează importanta studierii structurii materiei albe pentru a înţelege mai bine problemele cognitive si tulburările de invatare,” a mai declarat dr. Chang.

Deşi concluziile studiului sunt destul de explicite, Chang a mai declarat ca e nevoie de teste mai elaborate, cu mai mulţi subiecti, pentru a putea spune cu certitudine care este rolul jucat de disfuncţiile materiei albe in determinarea dificultăţilor de lectura. De asemenea, testele bazate pe scanarea creierului au limite intrinseci dat fiind ca ele nu pot arata direct cum sunt conectate fibrele nervoase care alcătuiesc materia alba.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.