Digestia

Trimis la data: 2014-11-05
Materia: Biologie
Nivel: Liceu
Pagini: 6
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: dianaelenac
Dimensiune: 133kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Ansamblu al proceselor mecanice si biochimice care asigura transformarea si absorbtia alimentelor. Dupa ce a fost inghitit, bolul alimentar trece in faringe, apoi in esofag si ajunge in stomac datorita unui mecanism involuntar care pune in actiune muschii peretelui esofagian (peristaltism). In stomac, alimentele sufera modificari care permit absorbtia lor ulterioara de catre intestinul subtire: digestia gastrica asigura stocarea lor si faramitarea lor mecanica, sterilizarea lor partiala si degradarea unor proteine. Stomacul poate stoca pana la aproximativ un litru de alimente care sunt transformate aici de secretiile gastrice
Aceste secretii, produse de catre glandele gastrice, contin acid clorhidric si enzime digestive (indeosebi pepsina, necesara digestiei proteinelor). Mici contractii, propagate aproximativ din 20 in 20 de secunde de catre paturile musculare, permit amestecarea alimentelor cu secretiile si imping amestecul obtinut, chimul, catre partea inferioara a stomacului. Chimul trece in prima parte a intestinului subtire, duodenul, printr-un sfincter numit pilor.

In intestinul subtire (duoden, jejun, ileon), digestia continua prin reducerea glucidelor la nivelul de zaharuri simple, a lipidelor in monogliceride si in acizi grasi, a proteinelor in acizi aminati sau in peptide. Pentru a realiza aceasta, intestinul subtire are nevoie de secretiile pancreasului si ale bilei. Secretia pancreatica este bogata in enzime necesare digestiei proteinelor, glucidelor si lipidelor, in timp ce secretia biliara joaca un rol important in digestia lipidelor.

Absorbtia substantelor transforma te se face imediat de catre enterocitele (celulele intestinale care permit trecerea alimentelor in sange) din fiecare segment al intestinului subtire. In duoden sunt absorbite preferential fierul, calciul si vitaminele. Glucidele si lipidele sunt absorbite in duoden si jejun, iar sarurile biliare in ileon. Materile care n-au fost absorbite inainteaza pana in intestinul gros prin miscari peristaltice. Digestia colica (la nivelul colonului) consta, in principiu, intr-o degradare microbiana fara prea mare utilitate pentru nutritie.

Reglarea masticatiei se realizeaza prin mecanisme reflexe neconditionate si conditionate. Alimentele, introduse in cavitatea bucala, stimuleaza receptorii de la acest nivel si declanseaza impulsuri aferente, transmise prin ramuri senzitive ale nervilor V, VII, IX si X, la centrii nervosi bulbo-pontini. Impulsurile eferente ajung la muschii masticatori prin nervii V - ramura motoare -, prin nervii VII la buze si obraji (muschii mimicii) si la musculatura limbii prin nervul XII. Datorita conexiunii dintre centrii bulbo-pontini ai masticatiei si cortexul cerebral, masticatia devine un act reflex voluntar care se automatizeaza treptat.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.