Digestia si absorbtia proteinelor

Trimis la data: 2009-05-17 Materia: Biologie Nivel: Facultate Pagini: 3 Nota: / 10 Downloads: 905
Autor: Stefania Micsea Dimensiune: 10kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
La animale si om, digestia proteinelor exogene este realizata de catre enzimele proteolitice numite si proteinaze, localizate la nivelul tractului digestiv. Spre deosebire de glucide, unde digestia debuteaza chiar in cavitatea bucala sub actiunea amilazei salivare, digestia proteinelor incepe in stomac deoarece saliva nu contine enzime proteolitice. In stomac actioneaz; pepsina care rezulta prin activarea pepsinogenului si care, la pH = 1,5 o 2,5 hidrolizeaza proteinele alimentare pana la proteoze si peptone care sunt polipeptide cu masa moleculara relativ mare, solubile in apa.

La animalele tinere, in primele luni de viata, in sucul gastric este elaborata o enzima proteolitica specifica numita labferment (renina sau chimozina) care are o actiune particulara asupra laptelui. Pe de o parte ea provoaca o coagulare a laptelui prin conversia cazeinogenului in cazeina in prezenta ionilor de calciu, iar pe de alta parte renina exercita si o actiune proteolitica asupra cazeinei formate. Dupa perioada de lactatie prezenta acestei enzime in sucul gastric este neinsemnata.

Dupa degradarea partiala din stomac sub actiunea pepsinei gastrice, bolul alimentar trece in duoden unde, datorita aciditatii capatate in stomac, determina secretia de catre mucoasa duodenala a unui hormon specific numit secretina. In acelasi timp, sub actiunea proteozelor si a aminoacizilor liberi din bolul alimentar mai este secretat si un alt hormon numit pancreozimina.

Acesti hormoni stimuleaza secretia pancreatica: secretina determina eliberarea de apa si saruri minerale, iar pancreozimina stimuleaza secretia enzimelor pancreatice. Sucul pancreatic contine ioni de sodiu, clor si bicarbonat si are un pH cuprins intre 7,0 - 8,0. Bolul alimentar vine din stomac cu un pH de 4,0 - 4,5 care in duoden este alcalinizat partial de sucul pancreatic la pH 6,0 - 6,5. In intestinul subtire pH-ul acestuia devine slab alcalin (pH = 8,0).

Sucul pancreatic mai contine si zimogenii unor proteinaze: tripsinogen, chimotripsinogen, procarboxipeptidaza si proelastaza. Tripsinogenul este convertit in tripsina activa mai intai sub actiunea enterokinazei dupa care procesul decurge autocatalitic. Ceilalti precursori sunt activati de catre tripsina astfel formata.

Tripsina si chimotripsina hidrolizeaza proteozele si peptonele cu formare de oligopeptide (cu cate 8 - 9 resturi de aminoacizi in molecula), dipeptide si, intr-o masura mai mica, aminoacizi liberi. Carboxipeptidaza hidrolizeaza legaturile peptidice din oligopeptide de la capatul C-terminal cu formare de aminoacizi liberi.Dupa actiunea sucului pancreatic in duoden, degradarea produsilor de hidroliza este continuata in intestinul subtire sub actiunea enzimelor pe care le contine sucul intestinal: aminopeptidaze, dipeptidaze si polipeptidaze.

Acestea din urma hidrolizeaza oligopeptidele, aminopeptidazele scindeaza hidrolitic legaturile peptidice de la capatul N-terminal, iar dipeptidazele hidrolizeaza dipeptidele astfel incat, rezultatul final al digestiei proteinelor la nivelul tractului digestiv il reprezinta aminoacizii liberi.

In cursul procesului de digestie, unele proteine nu sunt degradate enzimatic din cauza conformatiei lor structurale. Astfel, fibroina si keratina sunt foarte rezistente la actiunea proteinazelor tractului gastro-intestinal.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.