Dilema prizonierului

Trimis la data: 2012-12-18
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 2
Nota: 8.03 / 10
Downloads: 0
Autor: Mirela cccccc
Dimensiune: 11kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Am ales aceasta tema pentru a evidentia raportul dintre rationalitatea individuala si cea colectiva. Foarte multi dintre noi am fost pusi in situatia de a nu sti care decizie este mai buna, daca trebuie sa mergi pe principii rationale, sau trebuie doar sa actionezi "irational". Problema alegerii rationale este una foarte des intalnita in viata sociala si politica de zi cu zi. Dilema prizonierului nu ofera solutii pentru problemele cu care ne confruntam insa ne ajuta sa intelegem anumite cauze si modul de gandire a celorlalti pentru a avea noi insine puterea de a discerne ceea ce este bine si rational sa facem.

Referate similare:

Rationalitatea individuala presupune actiunea unei persoane de a-si determina propriile scopuri, obiectivele pe care vrea sa le atinga, si stabilirea celor mai eficiente mijloace pentru a obtine ceea ce si-a propus; pe cand, rationalitatea si alegerea colectiva reprezinta modul de a actiona al membrilor comunitatii umane, astfel incat sa-si indeplineasca cu totii scopurile. Comparativ cu rationalitatea si alegerea colectiva, in care toti indivizii obtin ceea ce isi doresc printr-un comun acord, rationalitatea individuala presupune urmarirea interesului propriu, situatie in care pot fi dezavantajati cei din jur.

Dilema prizonierului presupune urmatoarea poveste: doi indivizi, suspectati de a fi infaptuit impreuna un delict grav, sunt arestati si tinuti in celule separate. Intrucat politia nu are dovezi suficiente pentru ai condamna, le face fiecaruia in parte, urmatoarea propunere: : daca isi marturiseste vina si pe cea a complicelui, scapa liber, dar celalat primeste 20 ani de inchisoare. Daca ambii marturisesc primesc cate 5 ani de inchisoare si daca nici unul nu marturiseste primeste fiecare cate 6 luni de inchisoare.

In aceasta situatie, atat Prizonierul X, cat si Prizonierul Y, vor gandi: daca celalalt prizonier nu marturiseste ar fi de preferat ca el sa marturiseasca si astfel sa scape liber, decat sa marturisesca si sa se aleaga cu 6 luni de inchisoare, sau: daca celalalt prizonier marturiseste, e preferabil ca el sa marturiseasca pentru a primi 5 ani de inchisoare, decat sa nu marturiseasca si sa primeasca 20 ani de inchisoare.

Daca presupunem ca fiecarui prizonier ii pasa doar de minimizarea timpului petrecut la inchisoare, fara sa-i pese de celalalt prizonier, atunci, alegerea rationala in ambele cazuri, ar fi sa marturiseasca. Daca marturisesti, iar celalalt prizonier tace, atunci vei scapa de inschisoare. Daca marturisesti, iar celalalt prizonier marturiseste de asemenea, atunci amandoi vor primi cate 5 ani de inchisoare, ceea ce inseamna ca primesti mai putin decat pedeapsa maxima de 20 pe care ai primi-o daca nu ai marturisi, iar celalalt prizonier ar face-o.

Sunt de acord cu aceasta teorie. De cele mai multe ori in viata, oamenii isi urmaresc interesul propriu, fara a le pasa de ceea ce se intampla cu cei din jur. Daca as fi pusa in situatia unuia dintre cei 2 prizonieri, as alege sa actionez conform rationalitatii individuale, si sa marturisesc, pentru ca indiferent de decizia celuilalt prizonier, eu as avea doar de castigat. Daca as decide sa nu marturisesc, cu siguranta ar face-o celalalt prizonier, pentru ca amandoi ne dorim sa minimizam timpul petrecut la inchisoare, iar eu as primi pedeapsa maxima, pe cand celalalt prizonier ar scapa de condamnare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.