Dimensiunea religioasa a existentei

Trimis la data: 2010-11-27
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 203
Nota: 7.44 / 10
Downloads: 1227
Autor: Prisecaru adyna
Dimensiune: 241kb
Voturi: 33
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Primele atestari literare si culturale se leaga de folosirea limbii slavone pe teritoriul romanesc. Pana la Scrisoarea lui Neacsu (1521) si Textele maramuresene, nu dispunem decat de semnalari despre folosirea unei alte limbi decat cele din cancelariile domnesti (slavona, latina si greaca), limba romana.Este greu de fixat, nu numai in literatura noastra, un an, poate chiar un secol de inceput. Acumularile in domeniul limbii, contextul istoric, factorul individual determina fluxuri si refluxuri, ale caror cauze, de cele mai multe ori, nu pot fi controlate, influenate.
Unii, cum arata G. Calinescu, ar fi tenta i sa considere cuvintele Torna, torna, fratre actul de nastere a limbii romane, considerandu-le tot atat de importante ca Juramantul de la Strasbourg (842) pentru limba franceza sau Carta Capuana (960) pentru limba italiana.4 Cuvintele au fost consemnate de Cronograful bizantinului Theophanes, care descrie o batalie cu avarii in Mun ii Balcani (587).

La lupta participa si popula ia din nordul Dunarii iar Theophanes inregistreaza amanuntul demn de luat in seama ca au fost rostite in limba parinteasca. Apropiate de latina, cuvintele fac totusi dovada unei alte limbi care se vorbea in spa iul de unde veneau solda ii respectivi.

Informatii despre limba romana si poporul roman se gasesc in izvoare rusesti (Povestirea vremurilor de demult), maghiare (Cronica anonima, Legenda Sfantului Gerard, Diploma cavalerilor ioani i din 1247), slavo-bulgaresti s.a. Sfantul Gerard, episcop de Cenad, prelat catolic mort pe la 1047, povesteste ca a auzit, in timp ce trecea prin Banat, cantecul jalnic al unei femei ce invartea rasnia.

Era un cantec popular, desigur, ale carui cuvinte, foarte apropiate de limba latina, pe care prelatul o cunostea foarte bine, raman neintelese.
Aceasta reprezinta prima informa ie despre existen a crea iei populare in limba romana. In secolul al X-lea, intr-un glosar latin si intr-o inscrip ie slavona, apar primele cuvinte romanesti. La Bucov, langa Ploiesti, au fost descoperite inscrip ii in limba slavona cu caractere chirilice, datand din secolul al X-lea.

La sfarsitul secolului al XII-lea si inceputul secolului al XIII-lea, este copiat, probabil in Transilvania, un Triod - Penticostar in limba slavona. Pastrat la Sibiu, este cel mai vechi manuscris copiat la noi.

Tot din aceasta perioada, dateaza un fragment din Apostol, scris, probabil, in Moldova pe pergament si decorat cu ornamente grafice.5 Un document important pentru sus inerea continuita ii romanilor pe teritoriul Transilvaniei il constituie raspunsul trimis regelui Arpad, in limba latina, la inceputul secolului al X-lea, de catre Menumorut, stapanitor al Bihariei ( ara Crisurilor).

Textul se gaseste in Cronica Notarului Anonim (Cronica Anonima) si consemneaza afirmarea independen ei forma iunilor medievale romanesti din aceste locuri. Au circulat in secolele XIV, XV, XVI copii dupa traducere slavona a Cronografului lui Manasses, provenind de prin anii 1331-1340.

In timpul lui Stefan cel Mare, s-au redactat, in limba slavona, Analele moldovenesti (Cronica lui Stefan cel Mare), care povestesc evenimentele din Moldova incepand cu anul 1359. Cronicarii au cunoscut, se pare, aceste pagini si le-au folosit.

Grigore Ureche incepe povestirea "cursului anilor" cu acelasi an.6 El popomeneste in pagini introductive ale letopise ului despre "letopise ul nostru", despre "letopise ul nostru cel moldovenesc" care "asa de pre scurt scrie", iar Miron Costin, in Predoslovia la De neamul moldovenilor, menioneaza ca n-a vazut letopise ul unui anume Eustratie logofatul, scriere care nu s-a pastrat.7
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.