Dimensiuni in psihologia muzicii

Trimis la data: 2011-03-07 Materia: Psihologie Nivel: Facultate Pagini: 210 Nota: / 10 Downloads: 9
Autor: Triboi sergiu Dimensiune: 348kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Monografia urmareste cercetarea complexa a uneia din cele mai "nebuloase" probleme ale cunoasterii umane - relatia muzicii cu lumea psihica. Este realizata in baza datelor recente ale psihologiei artei si muzicologiei, precum si ale unui sir de domenii de granita - psihologie generala, fiziologie, biologie, muzicoterapie, fizica, pedagogie muzicala, filozofie, metafizica, teoria artei, ezoterie s.a. - fara de care investigatia ar fi ramas deficitara in punctele ei esentiale. Se adreseaza specialistilor in muzica si psihologie, precum si tuturor celor interesati de tainica actiune a artei sunetului asupra universului nostru interior.

Inca in secolul al XIX-lea, Dostoievski scria: "Omul este o taina si eu cercetez aceasta taina pentru ca vreau sa sporesc omenescul din mine". "Destainuirea fiintei sale" (C. Noica) constituie, fara indoiala, una din cele mai ispititoare indeletniciri ale omului contemporan care a inteles prea bine ca prin cunoasterea de sine se deschide calea pentru dezvoltarea umana, atit in plan individual, cit si in cel al speciei.

Cunoasterea omului a devenit azi o problema de cercetare foarte tentanta si, in acelasi timp, foarte actuala, deoarece omul isi va putea imbunatati fiinta si spori virtutile doar prin o mai buna cunoastere a sa.

Cartea profesorului Ion Gagim, Dimensiunea psihologica a muzicii, va constitui un prilej potrivit pentru cititori sa gindeasca mai amplu si mai profund despre om si le va inmulti cunostintele despre om si conditia lui in lumea contemporana.

Meritul autorului consta in aceea ca a avut curajul si ambitia sa abordeze o problema extrem de complexa si subtila, cum este cea a relatiei omului cu muzica. In cadrul acestei relatii se intimpla un eveniment cu totul deosebit: sunetele muzicale, parafrazindu-l pe autor, se psihologizeaza, iar sufletul se muzicalizeaza.

De ce omul cinta? De ce omul compune muzica? si Ce se intimpla cu el atunci cind cinta sau compune muzica? - iata intrebarile pe care si le-a pus autorul si a caror dezlegare le-a cautat incheind aliante cu toate stiintele ce au un cuvint de spus in aceasta privinta, incepind cu fiziologia, traversind intregul spatiu al stiintelor psihologice si terminind cu filozofia.

E o actiune temerara ce a presupus multe riscuri, dintre care cel mai mare a fost riscul de a profana muzica, ca arta, prin scientizarea ei si a fragiliza psihologia ca stiinta prin a o da pe mina gindirii afective. Autorul s-a condamnat prin aceasta intentie la o echilibristica mintala, "sa mearga pe muchie", cum s-a exprimat dinsul si - minune! a izbindit!

Avem acum in fata o carte de zile mari, o carte despre om si tainele lui cum nu s-a mai scris pina acum in acest spatiu cultural si spiritual romanesc. Si eu, si ceilalti colegi psihologi care scriem carti de psihologie, va trebui sa adoptam de azi inainte standarde mai ridicate, privind calitatea stiintifica si lingvistica a textelor elaborate.

Anume prin ce monografia lui Ion Gagim cucereste aprecieri si admiratie? Printr-o eruditie care impresioneaza enorm si un dialog tinut maiestrit cu marii ginditori ai lumii: Freud, Jung, Cioran, Nietszche, Goethe, Blaga, Tutea, St. Lupascu, Losev, Vigotsky, Heidegger, Bechterev, Vernadsky, Bergson..., care, in consecinta, l-au ajutat generos sa-si descopere si sa-si formuleze mesajul.

Printr-o foarte fireasca si echilibrata structurare a materiei. Prin motto-urile alese, cu deosebit discernamint, in asa fel incit sa sensibilizeze cit mai bine cititorul si sa-l mobilizeze pentru efort in "destainuirea omului" (iarasi C. Noica). Prin notele de subsol care ofera iluminari din mers si precizari ce se simteau necesare.

Prin limbajul impecabil si calitatea elevata a textului. Totul este pus la punct. Chiar si accentele logice (prin sublinieri), ca sa i se poata extrage cit mai bine mesajul. Prin faptul ca a discutat problemele legate de "om-muzica" si a elaborat raspunsuri pertinente la ele, urcat fiind in virful stiintelor psihologice si al celor conexe, facind uz si punind in circuit cele mai noi si relevante informatii din aceste stiinte.

In calitate de contributii certe la dezvoltarea si afirmarea psihologiei muzicale la noi si in lume, as mentiona relevarea esentei fenomenelor de natura psihologico-muzicala, cum ar fi: gindirea muzicala, constiinta muzicala, inteligenta muzicala, starea de muzica si formarea/formularea conceptelor care reflecta aceste realitati si care constituie pilonii pe care a fost asezata teoria psihologiei muzicale.

In acest context, apreciez foarte inalt competenta si iscusinta de a defini clar conceptele-cheie ale studiului. Ce inseamna a gindi muzical? se intreaba autorul. Si raspunde: "A gindi muzical inseamna a gindi in baza a ceea ce suna, inseamna a gindi sonor". Un raspuns foarte clar, foarte laconic si, cel mai important, corect. Sau iata cum explica autorul conceptul de stare de muzica: "Prin stare de muzica nu intelegem starea afectiva nemijlocita a omului in momentul interpretarii, ascultarii sau compunerii unei muzici.

Ea poate fi prezenta si in afara acestor activitati. Starea de muzica este ceva mai mult, mai larg, mai profund si mai specific, este o stare de incintare generala ("incintare = intrare in cint"), de armonie, de vibratie interioara deosebita... A te afla in stare de muzica inseamna a te afla in stare de simtire suprema a fiintarii, in stare de pace, iubire si lumina...

Starea de muzica inseamna aducerea interiorului in stare de muzicalitate: conferirea unui anumit ritm proceselor sufletesti, unei armonii, curgeri-miscari starilor interioare, a fi gata de a deveni ceea ce este muzica in sine, cu toate componentele ei specifice, preluind si insusindu-ne calitatile ei armonice". Si adauga: "A face muzica in afara acestei stari inseamna a face muzica exterioara, acustica".

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.