Dimitrie Bejan

Trimis la data: 2014-04-21
Materia: Religie
Nivel: Facultate
Pagini: 12
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: stef_si.ana
Dimensiune: 69kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
-a nascut la 26 octombrie1909, la Harlau (jud. Iasi) intr-o familie de tarani razesi drepcredinciosi. Amintirile copilariei se leaga de o mama evlavioasa, de un tata drept, cinci surori si un frate.
La varsta de 11 ani da examen si primeste bursa la Seminarul Teologic din Iasi.
1931-1936- Student in paralel la Facultatea de Istorie si la Facultatea de Teologie din Bucuresti. Pastreaza frumoase amintiri despre Nicolae Iorga. Face parte din echipele de cercetare sociologica ale profesorului Dimitrie Gusti. Intreprinde cercetari in Basarabia.
Viziteaza de doua ori Sf. Munte
1940- Devine preot militar si participa la cel de-al doilea razboi mondial. Sunt luati prizonieri. Petrece sapte ani in lagarele din Rusia si Siberia. Amintiri coplesitoare sunt publicate in cartea Oranki, publicata la Editura Tehnica in 1995. Boteaza sute de rusi. Face liturghia in lagare si inchisori. Slujeste si in comunitatile izolate rusesti din apropierea lagarelor.1948- Ajunge in tara si este condamnat la inchisoare pentru sustinerea drepturilor Romaniei asupra Basarabiei. Trece prin toate inchisorile comuniste. Spovedeste, impartaseste, sustine moral zeci de detinuti.

Memoriile sale publicate in cartea Vifornita cea mare, ed. Tehnica, 1996 .1956-1958- domiciliu fortat in Baragan. Lucreaza la o orezarie.
1958- este din nou arestat si inchis.
1964- este eliberat. Lucreaza munci necalificate.
1965- primeste o parohie in satul Ghindaoani (jud.Neamt). Isi dedica tot timpul bisericii pe care o tine in permanenta deschisa. Oamenii incep sa vina din ce in ce mai multi.

1970- Este scos din parohie datorita afluentei mari de credinciosi la Biserica. Este pensionat. Se intoarce la casa parinteasca, pe care o reface singur.1970-1995- Pana in 1989 este supravegheat de securitate. Credinciosii continuau sa il caute, desi traia intr-un anonimat total. Mintea sa clara si sfaturile duhovnicesti, date pana la ultima suflare sunt primite de zeci de oameni.

Fiu de razes, licentiat in litere si teologie, a luat parte in echipele sociologice, ca student, ale lui D. Gusti, participand alaturi de colegii sai la cercetarea satului romanesc in Basarabia. S-a inrolat in Miscarea Legionara si a avut un rol in Ajutorul legionar din Moldova. La terminarea facultatii a fost hirotonit preot si inceputul razboiului l-a gasit capitan si preot militar .

Parintele Dimitrie Bejan a fost martor in ziua de 6 septembrie 1940, in fata a douazeci de persoane, ofiteri superiori, cand Patriarhul Nicodim al Romaniei, a primit juramantul de credinta al Regelui Mihai I al Romaniei, pe care l-a uns atunci ca Rege al Romanilor. Era prezent si Generalul Antonescu. Pe front, in Crimeea, l-a impartasit pe Regele Mihai I si, in alta situatie, pe Maresalul Antonescu .
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.