Dimitrie Cantemir

Trimis la data: 2013-07-10
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.42 / 10
Downloads: 0
Autor: mariaana
Dimensiune: 15kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Dimitrie Cantemir, "inorogul alb" al gandirii romanesti (Lucian Blaga), o impresionanta personalitate europeana, a fost un om de vasta cultura, umanist erudit (cunostea 12 limbi straine), calauzit de credinta ca "Sufletul odihna nu poate afla pana nu gaseste adevarul, carile il cearca orcat de departe si orcat de cu truda i-ar fi a-l nimeri".
Dimitrie Cantemir este o personalitate coplesitoare a Renasterii, fiind primul savant de formatie enciclopedica (erudit) si marcand trecerea de la literatura veche, cronicareasca, la cea moderna, abordand cele mai variate domenii stiintifice si artistice.

Tema o constituie conflictul dintre Brancoveni si Cantemiresti pentru ocuparea tronului Moldovei de catre Mihail Racovita, o ruda a domnitorului din Tara Romaneasca, in defavoarea fratilor Cantemir. Conflictul s-a manifestat intre anii 1688-1705 si este prezentat sub forma alegoriei luptei dintre Tara Pasarilor si Tara Patrupedelor, vreme de 17 ani.

Titlul este o metafora, sugerand istoria secreta si incalcita a unui conflict prelungit intre Moldova si Tara Romaneasca privind ocuparea tronului din Moldova de catre o ruda a lui Brancoveanu, Cantemir demascand astfel intrigile subterane ale politicii din acea vreme. Structura operei este complicata si complexa, cu o alcatuire organizata si explicita, autorul urmarind intelegerea in profuzime si dezlegarea de catre cititor a acestei istorii ascunse. Batalia pentru tronul Moldovei este imaginata ca un divan, o adunare oficiala, la care participa pasarile si dobitoacele, aflate intr-o acerba lupta pentru putere. Dimitrie Cantemir prezinta acest conflict printr-o alegorie criptica, imaginand Moldova ca imparatia animalelor, monarhia leului, iar Tara Romaneasca sub forma imparatiei pasarilor, monarhia vulturului.

In aceasta opera, Cantemir realizeaza o imagine istorica, politica si sociala a epocii. Cantemir are si o pozitie antiboiereasca, deoarece boierii formasera o adevarata oligarhie care stabilea cursul politicii si determina alegerea domnitorilor. Boierimea este reprezentata de jiganii sau paseri de prada, simbolizand astfel rautatea si egoismul, aviditate in strangerea averilor, fiind bucuroasa chiar de varsarea sangeluinevinovat.

Poporul este metaforizat prin muste, Cantemir construind astfel primul personaj colectiv, atunci cand relateaza rascoala din vremea lui Mihail Racovita, cauzata de crunta exploatare la care erau supusi taranii, carora autorul le ia apararea pentru ca ei sunt gata pentru slobozenie si mosie cu cinste a muri, decat prin multi vecii cu necinste a trai, mai de folos si mai laudat este.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.