Din Epopeea lui Ghilgames

Trimis la data: 2009-03-26
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 7.86 / 10
Downloads: 2887
Autor: Catalina
Dimensiune: 6kb
Voturi: 44
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
De sub temeliile actualului oras Warka, au rasarit vestigiile vechii cetati a Urukului, asezata la rasaritul albiei de astazi a Eufratului, pe drumul vechiului canal Satt-en-Nil, cam la 220 km sud-est de Bagdad.Asemeni tuturor celorlalte cetati zidite de sumerieni, Urukului- pentru a nu cadea prada revarsarilor Eufratului- era cladit pe o ridicatura de teren, alcatuita de-a lungul vremii din straturile de caramida faramatata, provenite din ruinele cladirilor supuse actiunii timpului.
Asemeni tuturor celorlalte cetati zidite de sumerieni, Urukului- pentru a nu cadea prada revarsarilor Eufratului- era cladit pe o ridicatura de teren, alcatuita de-a lungul vremii din straturile de caramida faramatata, provenite din ruinele cladirilor supuse actiunii timpului.

Intr-adevar, din pricina lipsei pietrei sumerienii erau nevoiti sa construiasca numai din caramida arsa la soare, care in scurta vreme ajungea pulbere. In felul acesta, veac dupa veac, aceste ridicaturi artificiale s-au inaltat simtitor.

In zilele noastre, vechea cetate a Urukului ne apare ca un cerc imperfect cu o circumferinta de 8 km si jumatate, alcatuit din zidul de pamantde odinioara, daramat intr-un povarnis care mai are inca pe alocuri 12 m inaltime.Se mai vad ruinele turnului cu etaje –ziggurat- de pe langa ceea ce a fost odata un templu, ruine ce au acum o inaltime de 35 de m.

Sapaturile care au ajuns pana la cele mai adanci straturi au scos la iveala urmele unor civilizatii successive: cea mai veche numita ‘El- Obeid’ caracterizata prin ceramica pictata, ornamentatii de ordin religios si trecerea de la uneltele de piatra la cele de arama; apoi perioada ‘Ur-Uruk’, in care ceramica pictata este inlocuita cu una netezita,purtand uneori si scrijelituri, si in care apar: scrierea cuneiforma, constructii si o seama de opera de arta;

scrierea e doar imitatia obiectelor ( pictografia ), in arhitectura apar coloane de caramizi nearse si jumatati de coloana ornamentate cu cuie de pamant ars cu capetele colorate; iar sigiile si pecetile cilindrice au reprezentate personaje, scene pastorale si tot felul de animale. Urmeaza perioada numita ‘Djemdet-Nasr’ in care reapare ceramica pictata chiar policroma. Cu 3.000 de ani i.e.n. incepe epoca dinastica veche, careia ii apartin mormintele regale din Ur si monumentele primei dinastii din Ur.Domnia lui Ghilgames poate fi situata pe timpul acestei dinastii care au domnit in Mesopotamia-deJos.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.