Din ceas, dedus - referat

Trimis la data: 2014-05-22
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 9.92 / 10
Downloads: 0
Autor: bogdanace
Dimensiune: 22kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Lirica moderna a lui Ion Barbu (1895-1961) ilustreaza, dupa propria marturisire, relatia dintre matematica si poezie: "Ca in geometrie inteleg prin poezie o anumita simbolistica pentru reprezentarea formelor posibile de existenta, intrucat exista undeva, in domeniul inalt aI geometriei, un loc luminos, unde se Intaineste cu poezia".
Etapa ermetica (1925 -- 1926), din care face parte volumul "Joc secund", este marcata de un limbaj criptic, incifrat, o exprimare abreviata, uneori in cuvinte inventate:
"Nu exista un alt poet roman care sa spuna mai mult in mai putine cuvinte" (T.Vianu). Conceptid "ermetic" inseamna abscons, incifrat, la care accesul se face prin revelatie si initiere, amintind de Hermes, zeul grec care detinea secretele magiei astrologice.
Volumul de poezii "Joc secund" (1930) exprima conceptia lui Ion I3arbu despre lume si viata asemanatoare cu aceea a lui Platon si anume ca arta, ca si lumea, este o copie a ideilor, "imitatia unor imitatii" (T.Vianu).

Arta poetica a lui Barbu este ilustrata de poeziile "Din ceas, dedus..." si "Timbru", crez artistic definit de poet: "Versul caruia ne Inchinam se dovedeste a fi o dificila libertate: lumea purificata pana a nu mai oglindi decat figura spiritului nostru. Act clar de narcisism. Desigur, ca tot absolutul: o pura directie, un semn al mintii".
Poezia "Din ceas, dedus..." este numita de unii critici literari "Jor secund", dupa numele volumului in deschiderea caruia este inclusa, mal ales ca poetul nu i-a pus un titlu, intentia lui fiind ca acest .

text liric sa initieze cititorul intr-un univers unic, inconfundabil. Poezia este, asadttr moderna si o arta poetica a liricii lui Barbu, in sensul unei conceptl exprimate intr-un limbaj si o viziune aparte, specifice poetultd. matematician.In spirit modern, imaginarul poetic barbian transfigureaza realitatea concreta prin oglindirea in sinele liric, rasf•anta apoi, purificata, sub forma poeziei, ca act intelectual de autocunoastere.

(Structura textului poetic)
Modernismul poeziei "Din ceas, dedus..." a lui Ion Barbu rezida din caracterul, de arta poetica, intrucat cele doua catrene constituie chiar "deflnitialnsasi a poeziei", in care Barbu defineste o lume de esente ideale, prin detasarea totala de real. Poezia este, in conceptia lui Barbu, unjoc al esteticului pur, "un joc secund, o imagine ireala intr-o apa sau intr-o oglinda" (G.Calinescu).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.