Din lumea celor care nu cuvanta - Marinimie de Emil Garleanu

Trimis la data: 2009-05-07
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 3
Nota: 7.51 / 10
Downloads: 26
Autor: Oana
Dimensiune: 692kb
Voturi: 171
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Din lumea celor care nu cuvanta - Marinimie de Emil Garleanu - Numele prozatorului Emil Gîrleanu se leagă de obicei de amintirea unui scriitor delicat, fin şi cu un ascuţit simţ de observare a naturii şi a omului. Descendent al unei familii de răzeşi, fiu de colonel, Emil Gîrleanu s-a născut în Iaşi, la 5 ianuarie 1878. Şi-a petrecut copilăria în oraşul natal, oraş pe care nu-l va uita şi-l va evoca în opera lui împreună cu chipuri de demult, chipuri dragi ale copilăriei. Şcoala primară şi începutul studiilor secundare le-a făcut în Iaşi. Trece apoi la Şcoala militară din acelaşi oraş, pe care o termină în 1899, obţinînd gradul de sublocotenent de infanterie.
Din lumea celor care nu cuvanta - Marinimie de Emil Garleanu - Fire visătoare, dotat cu o sensibilitate deosebită, încă de pe băncile şcolii, Emil Gîrleanu se dedică literaturii. Şi-a făcut debutul în 1900, publicînd în paginile revistei Arhiva din Iaşi, poezia Iubitei , devenind apoi redactor al revistei sămănătoriste Făt Frumos din Birlad si colaborator la Convorbiri critice, Sămănătorul ş.a., în paginile cărora publică o bună parte din scrierile sale. Pe lîngă o intensă muncă pe tărîmul beletristicii, a desfăşurat o importantă activitate de organizator. A întemeiat revista Făt Frumos , a fost redactor la Falanga literară şi artistică , supliment al Convorbirilor critice , a dirijat Biblioteca românească Socec; a scos la Craiova revista Proza , pe care o redacta singur, împreună cu Dimitrie Anghel şi Şt. O. losif, Emil Gîrleanu a înfiinţat îa Bucureşti Societatea scriitorilor români (1908), devenind în 1911 preşedintele ei.

Emil Gîrleanu a desfăşurat şi o activitate importantă la Teatrul Naţional din Craiova (1911), in calitatea sa de director. Entuziast animator cultural, iubitor al creaţiei populare, fin cunoscător al naturii, scriitorul se stinge din viaţă la 2 iulie 1914, la Bucureşti, lăsînd o operă plină de gingăşie si sen¬sibilitate. Emil Girleanu, în faza de început, este influenţat de ideologia sămănătoriştilor aşa cum vădesc unele schiţe şi povestiri în care elogia viaţa patriarhală a boierilor moldoveni ( Bătrinii , 1905, volum de debut). Forţa talentului lui Emil Gîrleanu însă îl conduce treptat spre o viziune realistă in literatură, prin abordarea unor teme din viaţa celor umili.

Din lumea celor care nu cuvanta
Marinimie

Pe fata baltii,apa sclipea.Aici sfaramaturi de oglinzi;acolo,placi de otel.Peste tot era o liniste neclintita.Cocostarcul a intrat in balta.Cu picioarele lui lungi,subtiri ca niste lugere,trupul lui se legana.Se uita cateodata in apa.

Parca ar fi gasit ceva ce cauta de mult si isi mai uda pliscul.Deodata isi incordeaza gatul si priveste.Pe fruna unui nufar,o mica broscuta se bucura si ea de racoarea diminetii.

Cand la vazut pe cocostarc,biata vietate a incremenit de frica.In spaima ei,il vedea urias,cu capul atingand cerul si cu pliscul lungi si larg.Cocostarcului i se parea atat de mica aceasta vietate,ca parca o pierde si nu o mai zareste.Broscutei nu ii veni sa creada ca cocostarcul a trecut pe langa dansa ca si cum u ar fi vazut-o.Apoi,de bucurie,sari pe o alta frunza de nufar,in semn de recunostiinta,si taie tacerea diminetii cu un sunet de multumire.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.