Din strainatate

Trimis la data: 2013-01-28
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 6
Nota: 7.56 / 10
Downloads: 0
Autor: Mocanu Gabriela
Dimensiune: 22kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
"...Sentimentul din opera lui Eminescu, fata cu sentimentele traite, zilnice ale omului,este ca idea general fata cu imaginile sau ideile particulare din care este abstrasa. Si totusi, aceste extracte de sentiment nu sunt stari de suflet abstract.Ele au o intensitate si o calduramai mare decat toate sentimenteleincidentaledin care sunt extrase.Sunt suma psihologica.Aceste sentimente sunt generaleca o idee si totusi concrete, vii si tulburatoare, ca cea mai profunda emotie.
Sentimentul acesta a lui Eminescunu mai este legat cu un incidentdin viata.Cu incidentele din viataerau legate sentimentele incidentale, ocazionale, din care a rezultat sentimental general din opera sa.
Acest sentiment este acuma o stare emotionala, un ton al sufletului.Din punctul de vedere al procesului de creatiune, sentimental este apriori.Textul este consecutiv, este exteriorizarea, "justificarea" sentimentului.Textul este libretul la muzica de sentimente din sufletul poetului.

Ca si muzica, poezia lui Eminescu, prin sentimental ei general, prin lipsa ei de subiect si de ocazional, iti transmite cu cea din urma intensitate o stare emotionala general, pe care o umpli cu propriile-ti evenimente sufletesti.De aici si sentimental de colaborare a cetitorului-" cetirea printre randuri", iluzionarea lui, credinta naiva in adevarul fictiunii din opera, de aici sugestivitatea lui Eminescu. (C. Dobrogeanu Gherea, Eminescu si curentul eminescian)
Ca un fin observator sufletesc, eul eminescian creaza o cupola a amintirilor patriotice ce i-au martirizat sufletul cuprins de jarul dorului de tara.

Poezia a luat fiinta in anul 1866, la varsta de 16 ani, in perioada 17/29 iulie, publicata in revista "Familia, din Pesta, condusa de Iosif Vulcan, care ii va schimba numele, din Mihail Eminovici in Mihai Eminescu, denumire adoptata si de poet. Tema poeziei este iubirea, dar cea diferita de iubirea specific eminesciana, dintre un baiat si o fata, iubirea de patrie.De-a lungul celor noua catrene, poetul isi contureaza ideile pe marginea dorintei de a trai momente de neuitat pe plai romanesc, bucovinean.

Titlul poeziei este sugestiv pentru mesajul ideatic al continutului sau "Din strainatate", adica tara, regiunea situata dincolo de granitele propriei patrii, mediul strain in care se afla cineva, departe de familie si de cunoscuti. Substantivul comun "strainatate" insotit de prepozitia "din" indica locul din care toate cugetarile mistuitoare ale eului liric sunt transmise cititorilor fictivi cu scopul de a li se confesa, de a-si marturisi suferinta interioara.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.