Dinu Paturica

Trimis la data: 2006-03-08
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 8.71 / 10
Downloads: 19
Autor: Lidia
Dimensiune: 12kb
Voturi: 121
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Dinu Paturica - Nicolae Filimon isi propune sa contureze artistic o anumita categorie sociala, caracteristica secolului XIX, si anume tipul ciocoiului, definit in “Dedicatie” si “Prolog”.Dinu Paturica
Dinu Paturica - Primele fiziologii fusesera scrise, dupa model francez, de Costache Negruzzi, I. Heliade Radulescu, M. Kogalniceanu, fiind un gen literar la moda.

Dinu Paturica - In maniera fiziologista, Filimon sintetizeaza esenta morala si sociala a tipului: “Ciocoiul este totdeauna si in orice tara un om venal, ipocrit, las, orgolios, lacom, brutal pana la barbarie si dotat cu o ambitiune nemarginita”.

Scriitorul isi propune sa urmareasca in “deosebitele faze prin care el a trecut de la ciocoiul cu anteriu si cu calamari la brâu al timpilor fanariotici, pana la ciocoiul cu frac si cu manusi albe din zilele noastre”.

Prin romanul Ciocoii vechi si noi Filimon realizeaza doar ciocoiul din prima faza, “al timpilor fanariotici”, pe fundalul Bucurestiului aflat la finele epocii feudale si de avant a burgheziei (1814 – 1825). Conflictul romanului este prefigurat chiar in “Dedicatie”: “Voua, dar, straluciti luceferi ai vicielor, care ati mancat starea stapanilor vostri si v-ati ridicat pe verinele acestora ce nu v-au lasat sa muriti in mizerie”…

Desi personajele sunt construite in alb-negru, bune si rele, aceste forte umane nu intra in conflict, ele avand o existentă paralela.

Dinu Paturica va intra in conflict cu Andronache Tuzluc – ciocoi consolidat, in devenirea sa – ruinandu-si propriul stapan. Scriitorul urmareste simultan efortul gradual spre parvenire, depus cu luciditate de eroul sau, si ruinarea sistematica a postelnicului.

Povestea lui Dinu Paturica se contureaza in cursul naratiunii, urmarind indeaproape fisa fiziologica. Tehnica portretistica este realist balzaciana.

Trasaturile fizionomice dezvaluie trasaturile intime, gesturile, mimica, vestimentatia, interioarele vorbesc despre starea sociala, nivelul economic si cultural al personajului.

Eroii sunt portretizati in capitole “speciale”; “cu desavarsită tehnica balzaciana este facuta prezentarea eroilor principali” (G. Calinescu)

In capitolul I, dedicat lui Dinu Paturica, scriitorul inregistreaza in amanuntime trasaturile fizice care implica trasaturi morale: “scurt la statura, cu fata oachesa, ochi negri plini de viclenie, cu nas drept si cu varful cam ridicat in sus, ce indica ambitiunea si mandria grosolana.”

Imbracamintea lui Dinu Paturica vorbeste de saracia sa, de conditia lui umila: “Imbracat cu un anteriu de samalagea rupt in spate, … cu picioarele goale bagate in niste inimi de saftian, care fusesera odata rosii, dar isi pierdusera culoarea din cauza vechimei”. Ca scriitor ce vrea sa moralizeze, sa indrepte, Filimon previne cititorul asupra intentiilor personajului: “… trasaturile fetei sale lasau sa se vaza pana la evidenta ca gandirea ce-l preocupa nu era decat planuri ambitioase”.

Filimon procedeaza ca un scriitor realist; prin descrierea imbracamintei el fixeaza epoca si calitatea sociala a personajului sau. Sub aspectul deplorabil al tanarului se ascunde insa o forta puternica, dominata de ambitie, de setea de a se inalta cat mai sus.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.