Dioda semiconductoare

Trimis la data: 2007-01-07 Materia: Automatica Nivel: Facultate Pagini: 2 Nota: / 10 Downloads: 6890
Autor: Anonim Dimensiune: 26kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Scopul lucrării - Ridicarea caracteristicilor şi determinarea
principalilor parametrii ai diodelor semiconductoare; studiul comportării diodei semiconductoare în circuite elementare.
Caracteristica statică, curent-tensiune, teoretică a unei diode semiconductoare dedusă prin analiza fenomenelor fizice.

Diodele stabilizatoare de tensiune (impropriu dar frecvent denumite diode Zener) sunt caracterizate printr-o tensiune de străpungere bine definită (datorită efectului de multiplicare în avalanşă care determină o creştere foarte puternică a curentului invers în zona de străpungere), controlată prin concentraţia de impurităţi, funcţionarea normală a diodei fiind în această zonă. fig..1.5 în care este reprezentată caracteristica statică, atât cea directă cât şi cea inversă, penrmite înţelegerea noţiunii de tensiune stabilizată.

1. Se identifică montajul din fig.1.6 în care se foloseşte o schemă electrică ajutăoare ca sursă de curent reglabil cu ajutorul potenţiometrului . Alimentat în curent continuu între bornele 3 (+5 V) şi 2 (masă), circuitul furnizează la borna 7 un curent reglabil între 0,50 mA, iar la borna 8 un curent de maximum 500 mA, ambele închizându-se spre borna comună de masă (borna 2).

2. Se ridică caracteristicile statice la polarizarea directă pentru diodele - EFR 136 (diodă redresoare din Ge) cu curenţi cuprinşi între 0,5 500 mA (borna 4 reprezintă anodul), -BA 243 (dioadă din Si, de uz general, de putere mică) cu curenţi în domeniul 0,1 50 mA (borna 5 este anodul) şi BZX 85 C7V5 (dioadă stabilizatoare de tensiune) cu curenţi în domeniul 0,1 20 mA (anodul este borna 6).

Ridicarea caracteristicilor directe se face cu montajul din fig.1.7; curentul prin diodă se măsoară cu un miliampermetru, pe o scară corespunzãtoare de curenţi, iar tensiunea la bornele diodei cu un volmetru electronic (de preferinţă voltmetru numeric). Curentul se va regla la valori pentru care se poate face o reprezentare comodă la scară logaritmică adică multiplii şi submultiplii zecimali ai numerelor 1,2 şi r (ai căror logaritmi zecimali sunt, aproximativ, 0, 0.3 respectiv 0.7).

Pentru dioda EFR 136 se va folosi borna 8 a generatorului pentru curenţi mai mari de 50 mA iar pentru celelalte cazuri se va folosi numai borna 7 a generatorului de curent.Rezultatele măsurătorilor se vor trece într-un tabel.

2.a La curentul = 5 mA se încălzeşte (cu mâna sau prin apropierea unui ciocan de lipit încălzit) dioda BA 243 şi se constată, calitativ, modificarea tensiunii directe pe diodă.

3. Se trasează caracteristicile statice ale celor trei diode la scară semilogaritmică (ca în fig.1.2) şi se determină parametrii şi (care se vor trece într-un tabel).

4. Se vor trasa cele trei caracteristici la scară liniară pe un acelaşi grafic, pe hârtie milimetrică (numai în domeniul de curenţi comun diodelor). Pentru BA 243 se va trasa şi dreapta statică de funcţionare (ecuaţia 1.4, cu = 5 V şi =820 ) şi se va determina punctul static de funcţionare (rpin precizarea coordonatelor sale, şi ). În punctul static de funcţionare astfel stabilit, se va determina, grafic, rezistenţa dinamică (cu relaţia 1.6); se va calcula şi valoarea teoretică a rezistenţei dinamice cu formula 1.5 în care = 26 mV, are valoarea dedusă la punctul anterior iar are valoarea din punctul de funcţionare şi se vor compara rezultatele.

5. Se realizează circuitul din fig.1.3 pentru dioda BA 243 cu = 5 V şi =820 şi se măsoară mărimile caracteristice punctului static de funcţionare, (cu voltmetru numeric) şi (cu un miliampermetru montat în serie cu dioda) şi se compară cu rezultatele obţinute prin metoda grafoanalitică, la punctul precedent.Se repetă măsurătoarile privind punctul static de funcţionare pentru dioda EFR 136 cu = 5 V. Se compară cu rezultatele obţinute cu dioda BA 243 in aceleaşi condiţii.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.