Diode

Trimis la data: 2003-05-05
Materia: Diverse
Nivel: Liceu
Pagini: 6
Nota: 8.86 / 10
Downloads: 11893
Autor: Veronica popescu
Dimensiune: 8kb
Voturi: 610
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
"Diode"Cele mai des folosite diode semiconductoare sunt diode le redresoare. Ele funcţionează datorita proprietăţii de a se comporta diferit la tensiuni de polarizare directe şi tensiuni de polarizare inverse."Diode"
"Diode"Astfel la tensiuni de polarizare directe rezistenţa directă este foarte mică iar la polarizarea inversă rezistenţa inversă este foarte mare. Datorită acestei proprietăţi ca la aplicarea unei tensiuni alternative ele funcţionează pe alternanţa pozitivă conducând un curent mare (de ordinul mA sau A).

"Diode"Pe alternanţa negativă se vor bloca lăsând să treacă curenţi foarte mici de ordinul mA sau A care pot fi neglijaţi. Acest proces de transformare a unui semnal alternativ într-un semnal continuu poarta numele de REDRESARE .

"Diode"Aceste diode sunt folosite la construcţia redresoarelor care lucrează cu semnale mari şi frecvenţe mici (50Hz ). Se pot realiza atât din germaniu cât şi din siliciu - cele cu siliciu au următoarele avantaje faţă de cele cu germaniu:

"Diode"
1.Curentul invers este mult mai mic.
2.Tensiunea de străpungere este mult mai mare
3.Temperatura maximă de lucru de 190 grade faţă de 90 grade la germaniu

Dezavantaj- se consideră tensiunea de deschidere puţin mai mare.
Performanţele unei diode redresoare sunt caracteristice prin 2 mărimi limită care nu trebuie depăşite în timpul funcţionării :
-Intensitatea maximă a curentului direct
-Tensiunea inversă maximă.

DIODA ZENER
Este o diodă stabilizatoare de tensiune. Funcţionarea ei se bazează pe proprietatea joncţiunii p-n de a avea in regiunea de străpungere o tensiune la borne constantă într-o gamă largă de variaţie a curentului invers.

Dioda funcţionează intr-un regim de străpungere controlat în care atât curentul cât şi puterea disipată sunt menţinute la valori pe care dioda le poate suporta în regim permanent fără să se distrugă.

Dioda zener este construită din siliciu
-când este polarizată direct (+ pe anod şi – pe catod) funcţionează ca o diodă cu joncţiune.
-când este polarizată invers (- pe anod şi + pe catod) funcţionează în regim de străpungere.

Funcţionarea diodei zener este caracteristică următoarelor mărimi:1 Tensiunea de stabilizare ( este tensiunea la care apare regimul de străpungere; poate avea valori între 4-200 V)

2 Rezistenţa dinamică (este rezistenţa internă a diodei în regiunea de străpungere) Rd = U/I
- cu cât rezistenţa dinamică este mai mică cu atât tensiunea diodei este mai mică.

3 Curentul invers maxim (este valoare maximă a curentului pe care o poate suporta dioda fără să se deterioreze)

4 Putere maximă disipată (este produsul dintre tensiunea de străpungere şi curentul invers maxim; are valori cuprinse între 0,2-50 W)

5 Coeficientul de temperatură a tensiunii de stabilizare care reprezintă variaţia tensiunii de stabilizare pentru o variaţie a temperaturii de 1grad C
Sz = U/T Uz
- acest coeficient este negativ pentru tensiunea la bornele diodei adică Uz mai mic de 6V şi pozitiv pentru tensiuni mai mari de 6V.

Dioda cu contact punctiform

Este folosită pentru frecvenţe înalte. Este alcătuită din:
- o capsulă de sticlă străbătută de 2 electrozi metalici. La capătul unui electrod se găseşte un monocristal de germaniu (semiconductor de tip n). Celălalt electrod se continuă cu un conductor de wolfram care vine în contact cu monocristalul.

Dacă se trece un impuls de curent scurt dar puternic la contactul dintre conductori şi monocristal în interiorul acestuia din urmă se formează o regiune de tip p .

Apare astfel o joncţiune de tip p-n de suprafaţă foarte mică, cu o capacitate foarte mică (  1pF )
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.