Diplomatie in Franta

Trimis la data: 2014-01-06
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 9.72 / 10
Downloads: 0
Autor: mery.pleasa
Dimensiune: 44kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Franta, oficial Republica Franceza este o tara situata in Europa de Vest, care cuprinde si diverse insule si teritorii situate in alte parti ale planetei. Dintre marile state europene, Franta este cel mai vechi stat constituit in jurul unui domeniu regal, initial organizat in jurul regiunii Ile-de-France a carei capitala de 150 de ani este Parisul.
Se intinde pe o suprafata de 643 427 kilometri patrati, fiind cea mai mare tara din Europa de Vest si al 47-lea stat dupa suprafata, cu o populatie de 64 420 073 locuitori, limba vorbita fiind franceza.
Franta este o republica unitara semi-prezidentiala cu puternice traditii democratice guvernata conform constitutiei celei de-A Cincea Republici Franceze aprobata prin referendum in 28 septembrie 1958. Puterea executiva este reprezentata de Presedinte, Nicolas Sarkozy, ales prin sufragiu universal pe o durata de 5 ani (pana in 2002 durata mandatului era de 7 ani) si de guvern, condus de un Prim Ministru, Francois Fillon, numit de catre presedinte.

Puterea legislativa este reprezentata de Parlamentul Francez, bicameral, compus din Adunarea Nationala (franceza Assemblee Nationale) si Senat (franceza: Senat). Deputatii Adunarii Nationale reprezinta circumscriptiile locale si sunt alesi prin vot universal uninominal pe o durata de 5 ani. Adunarea are puterea de a demite guvernul, astfel incat acesta este determinat de majoritatea parlamentara. Senatorii sunt alesi pe o perioada de 6 ani de catre un colegiu electoral format din alesii locali din teritoriu (consilieri municipali, departamentali, regionali). Puterile legislative ale Senatului Francez sunt limitate, amandoua camerele trebuind sa isi dea acordul asupra legilor, dar in cazul disconcordantelor, Adunarea Nationala este cea care decide, cu exceptia legilor constitutionale si ale unor legi organice.

Puterea judiciara este un sistem de drept civil organizat sub forma de coduri bazate pe Codul Napoleonian si respectand principiile Declaratiei Drepturilor Omului si ale Cetateanului. Sistemul juridic este divizat in doua mari domenii: Drept public si Drept privat, dreptul privat incluzand Dreptul civil si Dreptul penal, iar dreptul public incluzand Dreptul administrativ si Dreptul constitutional. In cadrul fiecarui jurisdictii, cu exceptia dreptului constitutional unde exista doar Curtea Constitutionala, exista o serie de tribunale si curti organizate ierarhic.

Principalele grupuri parlamentare sunt organizate in jurul a doua grupari politice opuse: gruparea de stanga, organizata in jurul Partidului Socialist (franceza: Parti Socialiste) si gruparea de dreapta organizata in jurul UMP (franceza: Union pour un Mouvement Populaire). Partidul de extrema dreapta Frontul National (franceza: Front National) este actualmente al treilea partid francez, cu o cota relativ constanta de peste 10% din voturi. In ciuda procentajului important al acestui partid, el nu este reprezentat in parlament datorita alegerilor de tip uninominal.

Actualmente, partidul de guvernamant este UMP care este singurul partid reprezentat in guvern.Situata in primele 5 puteri ale economiei mondiale cu o puternica industrie miniera mai ales datorita carbunilor si minereurilor de fier, Franta apeleaza in prezent mai ales la materii prime din import. Ca alternativa la epuizarea zacamintelor de combustibili minerali fosili, Franta si-a dezvoltat o puternica atomoenergie.

Franta este una dintre cele cinci tari recunoscute oficial ca "State posesoare de arme nucleare" prin Tratatul de neproliferare nucleara, cu 350 ogive nucleare fiind a treia putere nucleara. Impreuna cu armata Regatului Unit, armata franceza este una dintre cele mai dotate din punct de vedere financiar armate din Europa, impreuna cele doua tari reprezentand 40% din cheltuielile militare ale UE. Franta consacra armatei 2,5 % din PIB (un buget de 38 miliarde de Euro in 2006), in timp ce majoritate tarilor UE consacra doar 1,5 % din PIB, conform datelor OTAN.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.