Directia Optzeci in poezia romana

Trimis la data: 2014-10-20
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: anamariat
Dimensiune: 23kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Fenomenul numit directia optzeci in poezia romana a aparut in perioada comunismului cand se cultiva,,poezia unei religii politice".Distinctiile intre,,neo-modernism" si ,,postmodernism" se afla la capatul unor demersuri teoretice si a unei practici poetice care au marcat nasterea si cresterea a ceea ce s-a numit ,,generatia I�80".
Inceputul directiei optzeci este greu de stabilit, dar este cert ca un moment de referinta este infiintarea, la Bucuresti, a Cenaclului de Luni care dat roade excelente. Aici s-a consolidat atitudinea anti-dictatoriala,ceea ce a dus si la desfiintarea lui.
La 1980 datorita lipsei de libertate s-a nascut directia optzeci in literatura romana si de mai bine de doua secole aceasta nu a fost inlocuita cu o alta. Libertatea pentru care au suferit scriitori romani a afectat mai mult aparitia scriitorilor decat opera propriu-zisa, in optzecism se vede o directie noua, originala, diferit radical de ceea ce a propus directia saizeci.Au existat tensiuni evidente intre partidul-stat si optzecisti, acestia au refuzat integrarea in sistem fiind marginalizati si astfel aflandu-se intr-o semi-ilegalitate si in ceea ce priveste aparitiile editoriale, intalnirile lor au fost interzise.

Literatura optzecista a continut afirmarea unor valori diferite fata de valorile oficiale. Optzecistii s-au dovedit o grupare solidara in afirmarea identitatii, dar noua atitudine s-a transformat numai mai tarziu in actiune directa impotriva regimului. Optzeistii scriau si gandea radical altfel decat o cereau canoanele vremii deoarece acestia au pus in prim-plan individul. O alta trasatura a optzecismului este solidaritatea care s-a nascut nu numai dintr-o estetica cu elemente comune, dar in primul rand ca solidaritate sufleteasca si intelectuala. Aer cu diamante este clar un semnal pentru schimbarea de model poetic pe care o aduce optzecismul.

Optzecistii sunt scriitori cu spirit critic si apetit teoretic. Spiritul critic a dus la profesionalizarea scriitorului si a dat nastere unor excelentii critici de literatura datorita exigentei la care e supusa literatura. Discursul teoretic al optzecistilor e mult mai concret si mai pragmatic.Definirea optzecistilor s-a facut prin identificarea trasaturilor proprii ale noii paradigme literare in raport cu cea veche,distantarea s-a facut prin raportarea la saizecisti. Optzecistii au beneficiat de o instructie solida si de un invatamant ce cunoscuse o inviorare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.