Directia dezvoltarea mediului financiar si fiscal

Trimis la data: 2014-07-05 Materia: Finante-Banci Nivel: Facultate Pagini: 6 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: marinka_0907 Dimensiune: 26kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Directia politici financiare, bugetare si fiscale are drept sarcina principala analiza dezvoltarii social-economice a statului la compartimentul ce tine de realizarea politicilor unice bugetar-fiscale si monetar-creditare, elaborarea propunerilor de perfectionare a acestora; optimizarea procesului bugetar si sistemului bugetar reiesind din competenta Ministerului si coordonarea activitatilor subdiviziunilor structurale ale Ministerului pe problemele ce au tangenta cu asest domeniu; asigurarea utilizarii eficiente a cheltuielilor publice prin perfectarea legislatiei si a procedurilor de planificare si gestionare a bugetului; elaborarea si prezentarea propunerilor pentru ajustarea legislatiei si altor acte normative in domeniul politicilor bugetar-fiscale si monetar-creditare, etc.

In conformitate cu sarcinile ce ii revin, Directia exercita urmatoarele functii: In colaborare cu Ministerul Finantelor si Banca Nationala a Moldovei elaboreaza proiectele politicilor bugetare si monetare; Participa la elaborarea proiectelor de legi si altor acte normative cu privire la reforma financiara (bugetar-fiscala si monetar-creditare); Participa la elaborarea proiectului legii bugetului de stat pentru anul curent, inainteaza propuneri de modificare a legii bugetului pentru anul curent;

Efectueaza coordonarea lucrarilor subdiviziunilor Ministerului pe problemele in cauza; Analizeaza interdependenta dintre politicile bugetar-fiscale si monetar-creditare, impactul acestor politici asupra situatiei macroeconomice din tara; Participa la formarea prognozei de dezvoltare social-economica de stat pe termen lung si mediu in partea ce tine de politica bugetar-fiscala si monetar-creditare; Inainteaza propuneri la tematica lucrarilor stiintifice in domeniul fiscal, bugetar, monetar si coordoneaza executarea temelor ce tin de competenta Directiei si a caror beneficiar este ea, etc.

Nevoile si interesele publice se realizeaza de catre stat, in principal si uneori exclusive prin bani. Intr-adevar cheltuielile pe care le are de efectuat statul nu se pot efectua decat in bani. Fara bani nu exista nici finante publice.Aceasta caracteristica explica si preocuparea pentru etimologia cuvantului ,, finante". Dupa cate se pare, notiunea de finante provine de la cuvintele latinesti ,, fiare" sau ,, finis", care se traduc prin a termina, a incheia un diferend, o actiune judiciara in legatura cu plata unei sume de bani.

De la aceste cuvinte s-a format ,,financia" sau ,,financia pecuniaria", adica plata in bani.Se crede ca din aceste cuvinte latinesti s-a nascut notiunea ,,finance" folosita in Franta in secolele XV-XVI, care avea mai multe intelesuri si anume: sume de bani, resurse banesti, venit al statului, iar ,, les finances echivala cu gospodaria publica, patrimoniul statului.

Finantele publice reprezinta forma baneasca a relatiilor economice, in procesul repartitiei produsului social si venitului national in cadrul indeplinirii functiilor statului.
Continutul social, economic si in special juridic al relatiilor financiare, functiile si importanta lor sunt cateva din problemele fundamentale ale stiintei dreptului financiar.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.