Directia politici educationale

Trimis la data: 2009-07-26
Materia: Administratie
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 7.46 / 10
Downloads: 816
Autor: Eli Zavoianu
Dimensiune: 14kb
Voturi: 34
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In intervalul 6-8 mai a.c., la Miercurea Ciuc s-au reunit reprezentantii celor 50 de unitati de invatamant pilot (proiectul pilot "Managementul administrativ si financiar al scolii intr-un mediu descentralizat"), ai inspectoratelor judetene din cele 3 judete (Dolj, Harghita, Iasi), precum si reprezentanti ai MECT (Cabinet Ministru, Directia Generala Buget Finante, Patrimoniu si Investitii, Directia Generala Invatamant Preuniversitar si Directia de Politici Educationale). Scopul intalnirii era acela de a discuta, impreuna cu cei implicati direct in pilotarea descentralizarii, simularea unei formule de finantare per elev.
Conform programului stabilit, in prima zi a intalnirii, contabilii sefi ai celor trei judete pilot au prezentat raportul privind stadiul actual al procesului de descentralizare in judetele respective, concentrandu-se asupra simularilor efectuate inca din 2005 [1] pe baza costului standard (1900 RON/elev/an) si a indicilor elaborati de Consiliul National pentru Finantarea Invatamantului Preuniversitar de Stat (CNFIPS) cu date de executie bugetara din 2004, pentru acoperirea finantarii de baza [2].

Ca o concluzie generala a prezentarilor, costul standard de 1900 RON per elev, chiar ajustat de coeficientii de diferentiere, ar fi alocat un buget anual de o valoare mai mica decat bugetul real, cel executat de unitatile de invatamant in 2006. Mai mult, din documentele prezentate de ISJ Iasi rezulta ca si pentru anul 2007 necesarul de fonduri calculat folosind costul standard /elev/an de 1900 RON este mai mic fata de fondurile alocate prin Consiliile Locale.

Datorita faptului ca metodologia de calcul a costului standard si a coeficientilor de diferentiere elaborati de CNFIPS pentru calcularea finantarii de baza s-a dovedit a fi cunoscuta de participantii la intalnire, precum si aplicata in documente de simulare anuala, s-a renuntat la prezentarea care era programata pentru a fi sustinuta de reprezentantul echipei coordonate de CNFIPS pentru calculul costului standard din 2004.

In schimb, participantilor li s-a cerut sa se grupeze in 3 echipe de lucru, in functie de unitatea de invatamant pe care o reprezentau (gradinite si scoli generale, licee, licee vocationale si SAM-uri) pentru a calcula un cost mediu per elev aferent anului 2006 si pentru a lucra la o lista de propuneri pentru modificarea coeficientilor existenti deja in metodologia costului standard elaborat de CNFIPS. Notam faptul ca unitatile de invatamant au transmis in repetate randuri catre Directia de Politici Educationale, toate informatiile necesare (buget 2006, numar de elevi si clase) pentru calcularea costului mediu aferent anului 2006, iar echipa DPE pregatise o prezentare care evidentia clar care sunt costurile medii pe unitate de invatamant, pe nivel de invatamant, pe rural/urban, pe judete.

Lucrul echipelor pentru calcularea costului mediu si prezentarea concluziilor la care au ajuns acestea (in mare parte, identice cu cele calculate deja de DPE, cu singurul avantaj ca reprezentantii echipelor de lucru au folosit aceasta ocazie pentru a prezenta specificul fiecarei unitati scolare in parte, motivul pentru care costul lor mediu este mai ridicat sau mai redus, elemente care ar trebui luate in considerare pentru a asigura finantarea conform cu nevoile si particularitatile scolii, pentru a mentine sau imbunatati starea actuala) au ocupat timpul prevazut initial pentru prezentarea propunerii de formula de finantare per elev pentru cele 50 de unitati de invatamant, calculata pe baza costurilor medii istorice.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.