Directii de abordare a turismului in plan teritorial

Trimis la data: 2015-04-18
Materia: Turism
Nivel: Facultate
Pagini: 35
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Gabriel_T
Dimensiune: 149kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Turismul a aparut si s-a dezvoltat ca urmare a deplasarii oamenilor in spatiu, din diverse motive: dorinta de a descoperi si stapani noi teritorii, necesitatea de a se apara (fuga de pericole, de foamete), cautarea unui mediu de viata mai bland si mai bun, cautarea hranei, necesitatea de a schimba bunuri, dorinta de a cunoaste ceea ce se afla in afara limitelor care marcau teritoriul unei comunitati. Ca urmare a cuceririlor progresului au fost obtinute noi victorii pe calea descoperirii, cunoasterii si cuceririi spatiului. Exploratorii, comerciantii, oamenii de stiinta sau de cultura au deschis fiecare, prin mijloacele proprii, calea spre cunoastere oferind generatiilor actuale posibilitati multiple de a calatori si amplificand dorinta acestora de a cunoaste.
Nu orice deplasare a oamenilor in teritoriu poate fi privita, insa, ca o calatorie in scop turistic si categorisita drept turism. Transformarea circulatiei de calatori in turism propriu-zis s-a produs odata cu sfarsitul razboaielor napoleoniene, cand s-a manifestat o crestere importanta a numarului calatorilor englezi spre Franta, Elvetia si Italia, din dorinta de a descoperi noi atractii turistice.

Dezvoltarea calatoriilor in scop turistic s-a accentuat ca urmare a perfectionarii continue a mijloacelor de deplasare sau descoperirii de noi mijloace, a dezvoltarii infrastructurii rutiere si feroviare, precum si ca rezultat al ameliorarii continue a conditiilor de cazare. Astfel, inventarea motorului cu abur, construirea primelor cai ferate si dezvoltarea ulterioara a acestei forme de transport, dezvoltarea si modernizarea continua a transportului maritim si fluvial, extinderea si modernizarea retelelor de transport rutier, inventarea automobilului si perfectionarea continua a acestuia,

aparitia si dezvoltarea transportului aerian, descoperirea extinderea utilizarii curentului electric, dezvoltarea constructiilor si altor sectoare industriale, sunt factori care au favorizat dezvoltarea continua a turismului. La acestia s-au adaugat reducerea caracterului restrictiv al reglementarilor legate de circulatia internationala a marfurilor si persoanelor si liberalizarea circulatiei turistice. In conditiile extinderii turismului, in tarile dezvoltate si cele care au liberalizat circulatia turistica a aparut in noua ramura industriala - industria hoteliera - precum si activitati si ocupatii noi:

editarea in serie a ghidurilor turistice, aparitia centrelor de informare turistica, a birourilor si agentiilor de voiaj, a primelor organizatii comerciale care aveau drept scop distributia si organizarea turismului in grup, aparitia profesiilor de ghid turistic, de restaurator, de crupier in cazinouri etc.Dezvoltarea turismului a fost perturbata a cele doua mari razboaie mondiale, mai ales in tarile europene si a altor tari implicate in conflicte. Competitivitatea acestor tari ca destinatii turistice a fost puternic afectata de:

cheltuielile de razboi, distrugerile provocate, instabilitatea mediului economic, social si politic, utilizarea improprie a resurselor financiare etc. In scopul cresterii competitivitatii sectorului unele state au adoptat diverse masuri de politica economica; conditionarea plecarii turistilor din tara respectiva spre alte tari de obligatia a importa marfuri produse in tara de provenienta a turistilor, acordarea de reduceri la tarifele de transport, acordarea de bonuri de benzina cu tarif redus, acceptarea platii intr-o valuta mai ieftina.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.