Directiva a Parlamentului European si a Consiliului

Trimis la data: 2014-04-05
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 37
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: George_H
Dimensiune: 41kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Cetatenia Uniunii confera fiecarui cetatean al Uniunii un drept fundamental si individual la libera circulatie si sedere pe teritoriul statelor membre, sub 818t191i rezerva limitarilor si conditiilor prevazute de tratat si a masurilor adoptate in scopul aplicarii acestuia.
(2) Libera circulatie a persoanelor constituie una dintre libertatile fundamentale ale pietei interne, care reprezinta un spatiu fara frontiere interne, in care libertatea este asigurata in conformitate cu dispozitiile tratatului.
) Cetatenia Uniunii ar trebui sa constituie statutul fundamental al resortisantilor din statele membre, daca acestia isi exercita dreptul la libera circulatie si sedere. Este asadar necesar sa se codifice si sa se revizuiasca instrumentele comunitare existente care trateaza in mod separat lucratorii care desfasoara activitati salariate, cei care desfasoara activitati independente, precum si studentii si alte persoane inactive, in scopul simplificarii si intaririi dreptului la libera circulatie si sedere pentru toti cetatenii Uniunii.

(4) In scopul remedierii acestei abordari sectoriale si fragmentate a dreptului la libera circulatie si sedere, precum si pentru facilitarea exercitarii acestui drept, este necesar sa existe un singur act legislativ care sa modifice Regulamentul (CEE) nr. 1612/68 al Consiliului din 15 octombrie 1968 privind libera circulatie a lucratorilor in cadrul Comunitatii [5] si sa se abroge urmatoarele acte: Directiva 68/360/CEE a Consiliului din 15 octombrie 1968 privind desfiintarea restrictiilor de circulatie si sedere in cadrul Comunitatii pentru lucratorii din statele membre si familiile acestora [6],

Directiva 73/148/CEE a Consiliului din 21 mai 1973 privind eliminarea restrictiilor de circulatie si sedere in cadrul Comunitatii pentru resortisantii statelor membre in materie de stabilire si de prestare de servicii [7], Directiva 90/364/CEE a Consiliului din 28 iunie 1990 privind dreptul de sedere [8], Directiva 90/365/CEE a Consiliului din 28 iunie 1990 privind dreptul de sedere a persoanelor salariate si nesalariate care si-au incetat activitatea profesionala [9] si Directiva 93/96/CEE a Consiliului din 29 octombrie 1993 privind dreptul de sedere al persoanelor aflate la studii [10].

(5) Pentru a se putea exercita in conditii obiective de libertate si demnitate, dreptul tuturor cetatenilor Uniunii la libera circulatie si sedere pe teritoriul statelor membre ar trebui sa fie acordat si membrilor familiilor acestora, indiferent de cetatenie. In sensul prezentei directive, definitia "membrilor de familie" ar trebui sa includa partenerul inregistrat, in cazul in care legislatia statului membru gazda trateaza parteneriatul inregistrat drept un echivalent al casatoriei.

(6) In scopul mentinerii unitatii familiei in sens larg si fara a aduce atingere interzicerii discriminarii pe criteriul cetateniei, situatia persoanelor care nu sunt incluse in definitia membrilor de familie in conformitate cu prezenta directiva si care, prin urmare, nu se bucura automat de dreptul de intrare si sedere in statul membru gazda ar trebui sa fie examinata de statul membru gazda pe baza propriei legislatii interne, pentru a decide daca se poate acorda intrarea si sederea unor asemenea persoane, luand in considerare relatia lor cu cetateanul Uniunii sau orice alte imprejurari, precum dependenta lor financiara sau fizica de cetateanul Uniunii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.