Discriminarea

Trimis la data: 2014-07-09
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 13
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 2
Autor: Alexandra_R
Dimensiune: 46kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Excluderea, tratamentul diferentiat in defavoarea indivizilor facand parte dintr-un anumit grup etnic, doar pe baza apartenentei lor etnice, este un criteriu suficient pentru a considera membrii grupului respectiv ca minoritate in cadrul societatii respective. Ca atare, tratarea celor doua fenomene impreuna nu este intamplatoare: situatia de minoritate inseamna o probabilitate mai mare de fi dezavantajat, discriminat doar pe criteriul apartenentei la un anumit grup etnic, insemnand in fond sanse statistic diferentiate de reusita sociala, ceea ce poate implica o asimetrie a grupurilor etnice la nivelul structurii sociale.
Discriminarea - in sensul cel mai larg al termenului - inseamna o raportare diferentiata ce comporta consecinte negative pentru membrii unui out-grup. Este de mentionat ca nu orice act de preferentialitate poate fi considerat discriminatoriu, ci doar acele acte care, raportate la un sistem de norme, sunt considerate ilicite, indezirabile. Deci nu anumite acte in sine sunt discriminatorii, ci acele acte pot fi evaluate drept discriminatorii din perspectiva unui sistem de norme si valori.

Ca atare, in studierea discriminarii trebuie sa pornim de la studierea sistemului de norme specifice, raportat la care in anumite societati, in anumite situatii si in legatura cu anumite categorii de persoane tratamentul preferential este considerat ilegal.
In epoca noastra sistemul cel mai general (si larg acceptat) de norme din perspectiva caruia anumite forme de preferentialitate sunt ilicite il reprezinta perceptele legate de drepturile omului, mai ales ideea de egalitate. Astfel ca Adunarea Nationala Franceza in Declaratia drepturilor omului si ale cetateanului (26 august 1789) in articolul 1 statua "Oamenii se nasc si raman liberi si egali in drepturi.

Deosebirile sociale nu pot fi bazate decat pe utilitatea publica." . Acest principiu al egalitatii in drepturi intre indivizi, respectiv principiul diferentierii exclusiv pe baza performantelor individuale si a utilitatii publice a fost reiterat si detailat de mai multe documente juridice internationale (Organizatia Natiunilor Unite ), si inclus in legislatia majoritatii tarilor lumii (intre care si Romania). Astfel ca intelegerea modului in care anumite tipuri de raportari sunt evaluate din perspectiva ideii de egalitate "a devenit o trasatura esentiala a societatilor moderne,

iar principiul egalitatii este folosit mai ales pentru a legitima atat actiunile celor ce guverneaza, cat si ca valoare din punct de vedere moral al societatii." (Turner 1997:70)
Deci norma cea mai generala (intr-un anumit sens constitutiva in modernitate) o reprezinta principiul judecarii indivizilor pornind de la calitatea lor universala de cetatean, unicul criteriu de diferentiere fiind doar utilitatea sociala a actelor lor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.