Discriminarea femeii de-a lungul timpului

Trimis la data: 2011-03-23
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 7.74 / 10
Downloads: 1191
Autor: Cristina
Dimensiune: 16kb
Voturi: 23
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Relatiile dintre sexe au reliefat in permanenta stadiul dezvoltarii societatii la un moment dat, indiferent daca a fost vorba de societatea traditionala ori de cea moderna. Societatea umana, pentru a fi inteleasa complet, trebuie sa tina seama de substratul biologic al indivizilor. Trebuie sa se tina seama de faptul ca societatea este, inainte de toate, o populatie care se structureaza in functie de varsta si sex, o tendinta fireasca a acesteia fiind reproducerea biologica. Criteriile de structurare sunt naturale, insa efectele lor reprezinta procese sociale. Fiecare societate are un anumit sistem de reglementare a relatiilor dintre barbati si femei, un anumit sistem familial care se diferentiaza in functie de modul exercitarii autoritatii in cadrul familiei, de gradul de cuprindere a grupului, de modul de stabilire a rezidentei, de forma de transmitere a mostenirii.
In decursul timpului, femeia a ocupat pozitii diferite in cadrul acestor sisteme familiale. O descriere a inceputurilor relatiilor sociale si familiale este dificil de realizat, avand in vedere lipsa izvoarelor istorice, a diferentelor de opinii in legatura cu aparitia
omului pe pamant. Despre raporturile sociale ale umanitatii din era paleolitica nu avem la indemana decat ipoteze.

In aceste societati, in care economia se baza in principal pe
vanatoare, nu se putea trai decat in grupuri, iar activitatile erau distribuite membrilor, probabil, in functie de varsta si sex. In aceasta epoca s-au evidentiat pe rand: familia inrudita prin sange, i-a urmat familia punalua, ginta - structuri in cadrul carora femeia a
inceput sa aiba rolul principal. Societatile matriarhale par a fi fost societati in care domnea egalitatea.

De indata ce "sexul tare" avea sa-si cunoasca contributia sa in
procreatie, el isi va atribui siesi puterea divina si, in felul acesta, avea sa sfarseasca relativa egalitate intre sexe. Femeia, aservita, redusa la rol de sclava, devine "izvorul tuturor suferintelor
omenirii". Familia monogama, desi reprezinta un progres in istoria relatiilor dintre sexe, infatiseaza totusi conflictul dintre sexe, exprimat prin dominarea absoluta a barbatului.

In Grecia antica, lipsa dialogului intre sexe a inlesnit dezvoltarea homosexualitatii masculine si feminine, precum si dezvoltarea prostitutiei. Femeia era considerata fiinta impura, numai fecioarele se bucurau de consideratia generala. In Sparta, femeile pareau ceva mai libere, datorita faptului ca imparteau cu barbatul cultul fanatic pentru cetate, in numele careia acceptau sa-si sacrifice fii.

In familia romana din perioada republicii, femeia numita "sexul slab" - imbecilitas sexus, trebuia sa se supuna autoritatii tatalui, care avea dreptul de viata si de moarte asupra sotiei si copiilor, pe care-i putea vinde, maltrata sau ucide. Insa, odata cu aparitia Imperiului, femeia a ajuns sa fie respectata. In aceasta perioada, se produce emanciparea femeii, ca urmare a decentrarii autoritatii familiale si introducerii dreptului de gestionare a averii sale.

In Egiptul antic constiinta egalitatii sexelor era profund inradacinata, iar prescriptiile religioase cereau ca femeia sa fie bine tratata. Femeia egipteana este cea mai privilegiata in lumea orientala. Femeia ebraica trebuia sa se supuna autoritatii tatalui, care era absoluta. Structura familiala era de tip gentilic. Tatal avea deplina autoritate mundium asupra familiei; in schimb femeia, considerata inapta de actiuni razboinice, ramanea toata viata sub autoritatea tatalui sau a sotului.

In Evul Mediu timpuriu, in Apus, era statuata oficial monogamia insa, in mod practic, domnea poligamia. Numai sotiile oficiale se
bucurau de toate drepturile, femeia era ocrotita, insa numai cu conditia de a fi fecioara, virginitatea constituind garantia ca toti copiii pe care ii va naste vor fi ai sotului.

Femeia celta avea drepturi egale, din punct de vedere juridic, cu barbatul. In Irlanda, femeia putea sa dispuna liber de zestrea ei, iar casatoria era liber consimtita. De o situatie asemanatoare se bucura si femeia din Galia sau Islanda. Si totusi, epoca medievala impune un nou tip de relatie barbat - femeie. Trubadurii si cavalerii sec. XI - XIV impun modelul "iubirii cavaleresti".

In ceea ce priveste situatia femeilor de conditie modesta, nu putine erau cazurile in care fetele, la fel ca si baietii, erau indrumate spre o meserie si, la fel ca acestia, erau trimise sa lucreze ca ucenice inca
de la o varsta frageda. Multe femei traiau exclusiv din propriul salariu, intotdeauna mai mic decat al barbatului, la o munca egala. O solutie de subzistenta le oferea casatoria.

Miscarea de emancipare a femeii incepe cu timiditate abia in sec. XVIII, odata cu raspandirea ideilor de libertate si egalitate ale filosofilor iluministi. In perioada sec. XVI-XVIII, femeia maritata traia intr-o stricta izolare casnica. Casatoriile se incheiau numai in cadrul aceluiasi cerc social, pretutindeni domnind spiritul de casta. Fetele, a caror educatie spirituala era aproape inexistenta, erau crescute in cea mai riguroasa izolare casnica. Intreaga bucurie de viata era inabusita sub o puzderie de reguli de conduita care ucideau spiritul.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.