Discurs Marshall

Trimis la data: 2015-04-15
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 9.83 / 10
Downloads: 0
Autor: adriana_balan_ionela
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Nu trebuie sa va spun, Domnilor, ca situatia mondiala este foarte grava. Acest lucru este absolut evident pentru orice om inteligent. Cred ca una din cele mai serioase dificultati este reprezentata de faptul ca problema este de o atat de mare complexitate incat chiar masa faptelor prezentate publicului prin presa si radio fac extrem de dificila pentru omul de pe strada o evaluare clara a situatiei. In plus, populatia acestei tari se afla foarte departe de regiunile intunecate ale globului si este foarte greu sa-si imagineze mizeria, reactiile ce o insotesc la popoarele care au suferit indelung si efectul pe care aceste reactii il au asupra guvernelor in cursul incercarilor noastre de a restabili pacea in lume.
Atunci cand am cercetat necesarul pentru reconstructia Europei, pierderile in vieti omenesti, distrugerea satelor, uzinelor, minelor si a cailor ferate au fost estimate destul de exact, insa a devenit evident, in cursul lunilor care tocmai s-au scurs, ca aceste distrugeri vizibile sunt probabil mai putin grave decat dislocarea intregii structuri a economiei europene. De zece ani, situatia este absolut anormala. Pregatirile febrile pentru razboi si activitatea si mai febrila pentru sustinerea efortului de razboi au distrus toate ramurile economiilor natinale.

Utilajul industrian nu a fost intretinut, a fost deteriorat sau este complet depasit. Sub dominatia arbitrara si distrugatoare a nazistilor, aproape toate intreprinderile au fost inhamate la masina de razboi germana. Vechile relatii comerciale, institutiile private, bancile, companiile de asigurari si companiile de navigatie au disparut, din lipsa de capital, ca urmare a absorbirii lor atunci cand au fost nationalizate sau pentru ca au fost pur si simplu distruse. In multe tari, increderea in moneda natinala a fost grav zdruncinata. Prabusirea structurii comerciale a Europei s-a produs in timpul razboiului.

Reinvierea economica a fost serios intarziata datorita faptului ca, doi ani dupa incetarea ostilitatilor, acordul cu privire la tratatele de pace cu Germania si Austria n-a fost inca stabilit. Dar, chiar daca o solutie mai rapida la aceste probleme era reclamata, reconstructia structurii economice a Europei va cere, evident, mult mai mult timp si eforturi mai mari decat am prevazut noi.

Unul dintre aspectele acestei probleme este in acelasi timp interesant si grav: fermierul a produs intotdeauna bunuri alimentare pe care le poate schimba cu orasenii contra altor lucruri necesare vietii. Aceasta diviziune a muncii reprezinta baza civilizatiei moderne. La ora actuala, ea e amenintata de ruina.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.