Discursul locuirii contemporane si imaginarul publicitar

Trimis la data: 2014-10-20
Materia: Publicitate-PR
Nivel: Facultate
Pagini: 44
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Florentina_A
Dimensiune: 50kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
"Architecture is a language, it can be 3-dimensional built in real space, or remain 2-dimensional on a piece of paper or screen and unfold in mental space." .
Pare o definitie si o apropiere familiara pentru un filolog. Arhitectura e limba, sau poate e doar un cod prin care aproximam, apropiem si supunem spatiul? Arhitectura inseamna comunicare: iar termenul de "l'architecture parlante" poate fi inteles din perspectiva unui filolog prin modalitatea prin care spatiul intra in comunicare cu noi, sau poate noi intram in comunicare cu spatiul.
Un ne-arhitect vorbind despre arhitectura-poate fi un discurs interesant. Interesant din persepectiva gasirii unui limbaj potrivit pentru a exprima modul in care el se raporteaza la o realitate pe care o percepe la nivel intuitiv si prin intermediul simturilor. Va fi departe de puterea de a patrunde in inima teoriei arhitecturii, de a jongla cu conceptele, cu teoreticul. Dar se va putea apropia de arhitectura cu bagajul teoretic pe care propria lui experienta i-l ofera. Discursul nu va avea consistenta teoretica si poate nici coerenta viziunii.

Dar poate aduce cu sine o viziune diferita decantata si imbogatita de propria experinta si interactiune cu arhitectura. Arhitectura, din acest punct de vedere e o prezenta asemanatoare aerului; exista si fara ea experienta cotidiana e greu de imaginat.
Ne-arhitectul va vorbi despre arhitectura reflectand propria sa relatie cu arhitectura: locuirea, casa, spatiul privat, domestic acel spatiu care ar trebui sa fie "un spatiu in care in mod esential si rudimentar, lucrurile sunt la locul lor, raspund in modul cel mai fidel unei ordini investite pagmatic si afectiv, functional si simbolic"

In incercarea de a vorbi despre spatiul de locuit si locuire l-am descoperit pe Juhani Pallasmaa si notele sale asupra fenomenologiei locuirii. O scriitura cursiva si erudita, articulata si cu o mare deschidere. Un discurs despre casa, despre interior, despre lumea interioara cuprinsa intre intimitate, nostalgie si identitate.
Despre arhitectura cotidiana a spatiului de locuit romanesc poate reprezenta o sursa inepuizabila de discutii abordabile din diverse perspective; spatiul urban contemporan se sustrage uneori incercari de teoretizare. Arhitectura "interiorului" isi are propria sa viata si propria sa evolutie.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.