Disolutia familiei prin divort

Trimis la data: 2005-04-14 Materia: Drept Nivel: Liceu Pagini: 9 Nota: / 10 Downloads: 4748
Autor: Bogdan pascu Dimensiune: 15kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Realizarea şi menţinerea solidarităţii şi stabilităţii familiale au loc în mod diferit. Unele familii nu reuşesc să stabilească relaţii de solidaritate, altele nu-şi pot menţine solidaritatea realizată, iar altele realizează solidaritatea şi o menţin. În primele două situaţii, şansele de disoluţie a familiei sunt mari. Instabilitatea şi disoluţia familiei sunt, în acelaşi timp, probleme individuale şi sociale atât la nivelul condiţionărilor lor, cât şi la nivelul efectelor pe care le au.

Realizarea şi menţinerea solidarităţii şi stabilităţii familiale au loc în mod diferit. Unele familii nu reuşesc să stabilească relaţii de solidaritate, altele nu-şi pot menţine solidaritatea realizată, iar altele realizează solidaritatea şi o menţin.

În primele două situaţii, şansele de disoluţie a familiei sunt mari. Instabilitatea şi disoluţia familiei sunt, în acelaşi timp, probleme individuale şi sociale atât la nivelul condiţionărilor lor, cât şi la nivelul efectelor pe care le au.

În societăţile europene, datele statistice arată că familia este în prezent mai puţin stabilă decât era cu câteva decenii în urmă, a crescut rata divorţialităţii şi a scăzut durata medie de convieţuire a unui cuplu, astfel, familia a intrat într-o lungă perioadă de criză.

Etapele disoluţiei căsătoriei
Stările conflictuale şi eroziunea
Acestea pot apărea mai devreme sau mai târziu având efecte de disoluţie şi eroziune a vieţii conjugale prin manifestarea satisfacţiei faţă de convieţuirea în cuplu.

Femeile invocă: alcoolismul soţilor, agresivitatea fizică, lipsa de comunicare. Bărbaţii invocă: lipsa de afecţiune şi înţelegere, agresivitatea verbală şi infidelitatea.
Încetarea relaţiilor sexuale

Este o urmare firească a stărilor conflictuale şi o cale spre separare sau divorţ. Toate cazurile de separare duc la divorţ.
Disoluţia legală.Este forma definitivă a ruperii relaţiei conjugale, consfinţirea juridică a acestei stări de fapt.


Evoluţia divorţialităţii în Europa şi în România
În Europa rata divorţialităţii s-a dublat sau chiar s-a triplat în ultimii 30 de ani (Danemarca, Suedia, Norvegia, Marea Britanie, Elveţia, Olanda, Ungaria, Rusia, Polonia). În ţările în care familia a suportat cele mai profunde transformări: atitudinea faţă de căsătorie, comportamentul nupţial, fertilitatea, situaţia femeii în familie şi în societate, divorţialitatea înregistrează cele mai ridicate niveluri. Din anul 1950 până în 1995 s-a înregistrat o reducere a duratei medii a căsătoriei în momentul divorţului de la 12-15 ani la 8 ani.

România are una din cele mai scăzute rate ale divorţialităţii. Până în 1965 rata divorţialităţii a crescut continuu ajungând până la 2 la mie. Prin stabilirea unor reglementări legislative rata divorţialităţii s-a menţinut sub 1 la mie până în 1974, iar după această dată a oscilat în jurul valorii de 1,5 la mie. După 1990 rata divorţialităţii a început să crească dar nu a atins cotele din Europa de Nord.

În România acest fenomen nu are o distribuţie teritorială omogenă. În Bucureşti, rata divorţialităţii a fost în mod constant de două ori mai mare decât media la nivel naţional. În ultimele două decenii ratele cele mai mari s-au găsit în Bucureşti şi judeţele Timiş, Braşov, Galaţi, Prahova, Arad şi Hunedoara, iar cea mai scăzută rată a fost în: Botoşani, Olt, Ialomiţa, Buzău, Sălaj, Tulcea şi Vaslui.

Divorţul.(Divorţul este un fenomen psihosocial complex, reprezintă forma finală a desfacerii vieţii conjugale, modificând viaţa partenerilor şi a descendenţilor acestora. El antrenează stadii tensionale, conflicte, frustrări şi insatisfacţii ale unor efecte ce se prelungesc dincolo de pronunţarea instanţelor de judecată.(

Divorţul poate fi determinat de factori economici, culturali, psihologici, morali, religioşi care acţionează la nivelul partenerilor, în interiorul cuplurilor şi în afara acestora.

Factori interni ce pot genera divorţul
Experienţa premaritală a partenerilor şi atitudinea lor reciprocă faţă de aceasta. Diferenţele mari de experienţă premaritală constituie un factor puternic ce împiedică realizarea solidarităţii familiale.
Motivaţia căsătoriei şi modul de încheiere a căsătoriei (căsătorii motivate de avantaje economice, sociale sau căsătorii impuse).

Vârsta la căsătorie şi diferenţele de vârstă între soţi.
Heterogenitatea cuplului familial in raport cu mediul de provenienţă al soţilor, nivelul de instrucţie, profesiunea, trăsăturile psihice şi temperamentale.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.