Dispozitive si circuite electronice

Trimis la data: 2003-01-06
Materia: Fizica
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 76
Nota: 7.08 / 10
Downloads: 10648
Autor: Erik15
Dimensiune: 690kb
Voturi: 540
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui referat:
Dispozitive si circuite electronice - Prin amplificare înţelegem procesul de mărire a valorilor instantanee ale unei puteri sau ale altei mărimi, făra a modifica modul de variaţie a mărimii în timp şi folosind energia unor surse de alimentare. Amplificarea electronică se obţine pe baza modificării intensităţii unui curent de electroni în vid sau în structură semiconductoare prin variaţia unor tensiuni la electrozii de comandă.
Dispozitive si circuite electronice - În circuitele de amplificare se realizează procesul de amplificare, adică se reproduce la ieşire sub formă amplificată puterea sau o mărime ce intră ca factor în expresia puterii instantanee, folosind energia surselor de alimentare.

În acest capitol se vor studia amplificatoarele realizate cu tranzistoare unipolare (TEC sau FET) şi bipolare. Tranzistoarele sunt considerate în circuite electronice ca dispozitive active, în sensul că pot comanda puterea absorbită de la sursele de alimentare ca răspuns la
acţiunea semnalului de intrare, asigurând sarcinii utile o putere mai mare ca aceea debitată de sursa de semnal de la intrare.

Un amplificator poate fi considerat ca în schema bloc din figura de mai jos în domeniul timp sau în domeniul frecvenţă, unde x(t) este mărimea semnalului de intrare iar y(t) este semnalul de ieşire:

Factorul de amplificare (amplificarea) se introduce cu expresiile:
y(t) = A⋅ x(t −τ )
unde A este amplificarea şi τ este timpul de întârziere (de trecere) ale semnalului în amplificator.

Y=A⋅X
unde A este funcţia de transfer (factor de amplificare în complex) cu modulul şi faza, de obicei dependente de frecvenţă:

În legătura cu figura a treia unde se foloseşte reprezenterea de cuadripol pentru amplificator, se introduc amplificările de tensiune, de curent şi de putere: unde U U I I 2 1 2 1 , , , sunt valorile efective ale mărimilor de la ieşire şi intrare şi θ θ 1 2 , sunt unghiurile de fază între curenţi şi tensiuni.

Un amplificator cu mai multe etaje se poate considera ca fiind legarea în cascadă a mai multor amplificatoare simple, amplificarea globală fiind egală cu produsul amplificărilor. Caracteristica de frecvenţă a amplificatorului reprezintă dependenţa între modulul factorului de amplificare, de obicei în tensiune, şi frecvenţa semnalului de intrare şi se obţine experimental atacând la intrare amplificatorul cu un semnal sinusoidal de amplitudine constantă şi frecvenţă variabilă şi măsurându-se tensiunea de la ieşire. Modulul factorului de amplificare rezultă din raportul valorilor efective ale celor două tensiuni.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.