Distanta focala

Trimis la data: 2006-12-10 Materia: Fizica Nivel: Gimnaziu Pagini: 2 Nota: / 10 Downloads: 3346
Autor: Mirela_octa Dimensiune: 9kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Distanta focala - Principiul metodei este prezentat în problema rezolvată 7 de la pagina 42, din care rezultă: f= l*l – d*d / 4l, unde: l este distanţa dintre obiectul luminos şi un ecran fix pe care se formează imaginea; d este deplasarea lentilei pentru a obţine a doua imagine clară.Distanta focala

Distanta focala - Dispozitivul experimental este alcatuitdintr-un banc optic, divizat in centimetri pe care lunecă trei suporţi. Ei susţin o sursă de lumină (S), o lentilă convergentă (L) şi un paravan (P).Distanta focala

Problema 7/42

O metodă simplă pentru determinarea distanţei focale f a unei lentile convergente constă în amplasarea lentilei între obiectul luminos O şi un ecran fix, pe care se obţine imaginea I, situate la distanţa l una de alta. Cum se procedează pentru determinarea distanţei focale?

În poziţia A a lentilei x2>x1, imaginea obţinută este mai mare decât obiectul. Mişcând lentila cu d, până se obţine o altă imagine clară pe ecran, imaginea obţinută este mai mică decât obiectul întrucât x’2 1/(l+d)/2 + 1/(l-d)/2=1/f.
Rezultă:
1/f=4l/(l*l – d*d) şi
f=(l*l – d*d)/4l,

distanţă focală ce poate fi determinată fără a cunoaşte razele de curbură ale feţelor lentilei, ci numai prin măsurarea distanţei l dintre obiect şi ecran şi deplasarea d a lentilei.

• Se alege o distanţă l intre sursă şi paravan care se menţine constantă în cursul unei determinări. Ea trebuie aleasă suficient de mare, l > 4f pentru a obţine două imagini clare pe paravan.

• Se caută cele două poziţii ale lentilei pentru care se obţin imagini clare si se măsoară pe bancul optic distanţa d dintre aceste poziţii.

Alegând diferite distanţe l dintre obiectul luminos şoi paravan, se vor măsura diferite distanţe d între poziţiile lentilei care dau două imagini clare. Valorile vor fi înlocuite în relaţia care dă distanţa focală f. Se va face o medie a valorilor obţinute pentru distanţa focală a lentilei convergente. Rezultatele măsurătorilor vor fi trecute într-un tabel.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.