Distilare

Trimis la data: 2015-03-09
Materia: Chimie
Nivel: Liceu
Pagini: 25
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Rad Lori
Dimensiune: 160kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Separarea amestecurilor lichide prin distilare-rectificare se bazeaza, in general, pe diferenta dintre temperaturile de fierbere ale substantelor care formeaza amestecul. Acest mod de separare se face la amestecurile ce constau din doi sau mai multi componenti lichizi volatili.
Distilarea reprezinta una dintre cele mai raspandite operatii de separare a amestecurilor lichide si a amestecurilor de gaze lichefiate. Distilarea este operatia de separare a componentelor unui amestec de lichid pe baza diferentei de volatilitate (presiune de vapori) a acestora.
Aceasta operatie consta in incalzirea amestecului de substante lichide pana la momentul fierberii, moment in care, componentul volatil se va transforma in vapori urmat de condensarea acestora printr-un proces de racire.Componentul cu punctul de fierbere mai scazut se numeste component usor volatil iar cel cu punct de fierbere mai ridicat se numeste component greu volatil. In timpul fierberii vaporii degajati sunt mai bogati in componentul usor volatil iar lichidul ramas nevolatilizat se imbogateste in componentul greu volatil.

Un proces de distilare consta in doua procese distincte: un proces de vaporizare prin fierbere si unul de condensare. Ansamblul proceselor vaporizare-condensare aplicat o singura data la un amestec de lichide nu duce la o separare completa a componentilor si de aceea, pentru obtinerea unui grad mare de puritate, se foloseste operatia de rectificare.Rectificarea consta intr-un proces de distilari simple, repetate de un numar mare de ori in aparate speciale numite coloane de rectificare.Cu cat se fac mai multe distilari si condensari cu atat separarea componentilor va fi mai completa.

In coloanele de rectificare vaporii obtinuti prin distilare circula in contracurent cu lichidul rezultat prin condensarea vaporilor, acest proces numindu-se reflux. O parte din lichidul rezultat din condensator se evacueaza din coloana ca distilat care formeaza amestecul brut pentru instalatia urmatoare.Spre deosebire de lichidul pur care fierbe la o temperatura constanta caracteristica presiunii sub care are loc, fierberea unui amestec depinde atat de presiunea sub care are loc fierberea cat si de compozitia lichidului. Amestecul va incepe sa fiarba cand suma presiunilor partiale ale componentelor devine egala cu presiunea sub care se gaseste amestecul.

La o presiune constanta temperetura de fierbere a amestecului creste o data cu evaporarea componentelor volatile.
Pentru studierea echilibrului lichid-vapori se utilizeaza relatii analitice de echilibru cat si diagrame.
Diferentiind modul de actiune al fortelor intermoleculare si al solubilitatii componentelor constituente se deosebesc mai multe tipuri de amestec. Aceste amestecuri pot fi: ideale, neideale, partial miscibile si nemiscibile.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.