Diversificarea sortimentelor - salt calitativ in structura sortimentelor

Trimis la data: 2014-06-02
Materia: Agronomie
Nivel: Liceu
Pagini: 35
Nota: 9.91 / 10
Downloads: 0
Autor: justy4all
Dimensiune: 214kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Diversificarea consta in proiectarea unor produse noi care conduc la largirea gamei sortimentale. Totodata , diversificarea presupune si schimbarea structurii sortimentelor prin inlocuirea unora dintre ele cu produse noi. In situatia in care produsul nou determina aparitia unei noi nevoi, acesta va coexista o perioada de timp cu produsul vechi. Daca noul produs satisface la nivel superior o nevoie existenta , vechiul produs va fi inlocuit.
Diversificarea nu presupune doar o inmultire a formelor produselor si ambalajelor , ci este un proces complex ce consta in crearea unor noi valori de intrebuintare menite sa satisfaca la un nivel superior necesitatile de consum. In cazul produselor alimentare , diversificarea sortimentala vizeaza crearea unor produse cu o valoare nutritiva cat mai ridicata pentru satisfacerea cerintelor unei alimentatii sanatoase. Diversificarea produselor nealimentare presupune aplicarea unor procese tehnologice noi , a unor principii noi de functioare si chiar folosirea unor noi materii prime.

Diversificarea produselor consta In largirea gamei sortimentalea produselor, prin introducerea in fabricatie a unor produse noi, care sasatisfaca nevoi sociale noi
Caracteristicile diversificarii produselor:
a) reprezintaun salt calitativ in dezvoltarea sortimentala;
b) permite coexistenta produselor vechi cu cele noi, o perioada de timp
c) diversificarea permanenta si relativ rapida, nu se poate aplica tuturor grupelor de marrfuri, deoarece pentru cele mai complexe este necesar timp pentru verificarea rezultatelor cercetarilor stiintifice, pentruaprobarea brevetelor de inventii, etc

d) diversificarea trebuie privitaca un proces social-economic de creare aunor valori de intrebuintare care sa satisfaca necesitatile de consum peun plan mai larg decat produsele existente. Factorii principali de pornire la realizarea diversificarii produselor, suntmateriile prime (superioare celor vechi sau clasice), precum si utilizarea detehnologii noi care sa permitao functionalitate si o durabilitate mai mare, unaspect exterior mai placut.

Diferenta esentiala intre diversificarea produselor si innoirea lor, rezulta din faptul ca diversificarea urmareste de fapt satisfacerea unor noi nevoi, pecand innoirea produselor urmareste satisfacerea nevoilor existente deja, dar inconditii superioare si in competitivitate cu produse similare existente pe piata. Din aceste motive se consider aca diversificarea reprezinta un salt calitativin structura sortimentelor, contribuie la dezvoltarea economica, la promovareavanzarilor, la utilizarea cat mai buna a resurselor tehnico-materiale, la crestereacompetitivitatii pe piata.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.