Diversitate tematica, stilistica si de viziune in poezia interbelica

Trimis la data: 2007-11-26
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 27
Nota: 7.23 / 10
Downloads: 30
Autor: Sergiu Davidescu
Dimensiune: 173kb
Voturi: 716
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
În perioada interbelicã se intensificã dezbaterile cu caracter teoretic în legãturã cu romanul. Astfel Garabet Ibrãileanu în studiul “Creaţie şi analizã” constatã existenţa a douã principale tipuri de roman:
- romanul de creaţii, care prezintã personajele în deosebi prin comportamentul lor

- romanul de analizã care este interesat de viaþa interioarã de psihic.

În perioada interbelicã romancierii experimenteazã tehnici multiple ale romanului modern. Astfel avem tendinţa de revenire la modelele tradiţionale precum cel balzacian pe care George Cãlinescu îl foloseşte în “Enigma Otiliei”. El considera absolut necesar dezvoltarea romanului românesc pe linia studiului caracterului.
În aceasta perioada s-au dezvoltat mai multe curente literare printre care se numară şi modernismul.Acesta cuprinde toate acele mişcari artistice care exprimă o ruptură de tradiţie şi are în vedere principalele elemente noi în poezie,proză şi în critica literară.Modernismul nu s-a manifestat numai în domeniul literaturii,ci şi în artă.Fiind total opus tradiţionalismului,acesta reprezintă o manifestare radicală şi îndrăzneaţă,a celor mai noi forme de exprimare în planul creaţiei.Această tendinţă susţine teoria imitaţiei,promovarea tinerilor scriitori,care au o imaginaţie bogată şi care creează cu uşurinţă o poezie,de asemenea susţine şi trecerea de la o literatură cu tematică rurală la o literatură de inspiraţie urbană, şi evoluţia de la epic la liric.Printre modernişti se numără George Bacovia,Lucian Blaga,Ion Barbu şi Tudor Arghezi.Aceştia s-au impus prin originalitatea creatoare.

Tradiţionalism

Tradiţionalismul este o ideologie cultural literală interbelică caracterizată printr-un ansamblu de idei, credinţe, prin care promovează tradiţia şi ideea de specific naţional. Atitudinea tradiţinalismului este mai veche în cultura noastră, iar ea preia elemente din semănătorism şi poporanism.
Tradiţinalismul interbelic se constituie în opoziţie cu modernismul lovinescian(secolul XX)
Tradiţionalismul preţuieşte şi apară tradiţia înţeleasă ca expusă pericolului alterării şi degradării. Spiritul critic nu este exclus din atitudinea tradiţionalistă, numai că el este întors, de regulă, împotriva tendinţelor şi valorilor moderne ce aduc o eroziune şi chiar o degradare a „vechiului”. Specifice şi definitorii pentru tradiţionalism sunt interesul şi pasiunea pentru folclor, conservarea în mit a trecutului naţional, mai ales a celei de factură rurală.

Cel mai „intens” tradiţionalism la reprezentat în cultura noastră, gândirismul, mişcarea literară dezvoltată în jurul revistei „Gândirea” (1921-Cluj-condusă de Cezar Petrescu). Revista are printre colaboratori nume de prestigiu: Lucian Blaga, Tudor Arghezi, Ion Pillat, Vasile Voiculescu, Cezar Petrescu, Tudor Vianu, cuprinzând literatura în toate aspectele sale: poezie, proză, teatru, cronici.
Gândirismul insistă asupra specificului religios, spre deosebire de orientarea tradiţionalistă a lui Nicolae Iorga, care pune accentul pe specificul naţional în cultura română.

Nichifor Crainic, conducătorul revistei din 1926 până în 1944 susţne: „Autohtonismul nu poate fi reflectat în totalitea lui dacă nu i se ia în discuţie pe lângă cele trei elmente ale specificului naţional (Istoria natională, Folclorul românesc, Natura) şi folclorul spiritual care este caracteristic românilor, credinţa ortodoxă sau ortodoxismul.”

Modernism

* etimol.> derivat de la "modern"; lat. modernus = recent, nou.
Modernismul apare în literatura sec.al XX-lea şi cuprinde toate acele mişcări artistice care exprimă o ruptură de tradiţie şi se referă la principalele elemente noi în poezie, proză şi critică literară.Modernismul nu s-a manifestat numai în domeniul literaturii,ci şi în artă,fiind total opus tradiţionalismului.Acesta reprezintă o manifestare radicală şi îndrăzneaţă,a celor mai noi forme de exprimare în planul creaţiei.Acestă tendinţî susţine teoria imitaţiei,promovarea tinerilor scriitori,care au o imaginaţie bogată şi idei ingenioase,trecerea de la o literatură cu tematică rurală la o literatură de inspiraţie urbană,evoluţia poeziei de la epic la liric.

În literatura latino-americană de după 1880, modernismul este influenţat de simbolismul francez,caracterizat de muzicalitate şi exotism. În literatura romînă criticul literar Eugen Lovinescu a teoretizat modernismul prin cenaclul “Sburătorul” în lucrările de doctrină: “Istoria civilizaţiei romîne moderne”, “Istoria literaturii romîne contemporane”, “Memorii” etc. Reprezentanţi: I.Barbu, C.Petrescu, I.Voronca, A.Holban, P.Constantinescu, G.Brăescu,
G.Călinescu, V.Steinu, H.Papadat-Bengescu ş.a.

Avangardism

Prezent în limbajul militar al Evului Mediu, termenul avangardă (avant - garde) se referă iniţial la un detaşament trimis într-o misiune de razboi, în recunoaştere.
Începând însă cu secolul XIX el desemnează şi tendinţele novatoare, radicale din politică, literatură, pictură, arhitectură, muzică, cinematografie.
Deşi au în comun spiritul ludic sau sociale, mişcările avangardiste ( futurismul, dadaismul, suprarealismul, constructivismul, integralismul) variază prin formula, prin gradul de nonconformism şi prin intensitatea negaţiei.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.