Diviziunea celulara

Trimis la data: 2014-09-29
Materia: Biologie
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 9.79 / 10
Downloads: 0
Autor: Carmen_A
Dimensiune: 23kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
La plante si animale, diviziunea celulara este un mecanism complex, un fenomen ciclic.
CICLUL CELULAR:cuprinde diviziunea nucleului (mitoza) care are loc in 4 faze, diviziunea citoplasmei (citochineza) si interfaza.
Ciclul celular este alcatuit dintr-o faza in care se dubleaza numarul de molecule (interfaza) si din mitoza.
Mitoza este acea faza a ciclului celular in care au loc procesele de distribuire a moleculelor sintetizate in interfaza la cele doua celule fiice. In interfaza cromozomii exista dar sunt invizibili la microscop.
Metafaza: In aceasta faza, cromozomii sunt foarte condensati, bicromatidici si imobilizati in centrul celulei, formandu-se placa ecuatoriala. Tot acum se formeaza fusul de diviziune, membrana nucleara se dezorganizeaza si are loc separarea cromatidelor.Telofaza: Faza ultima a mitozei incepe cu formarea celor doua celule-fiice. Cromozomii monocromatidici formeaza grupuri distincte la cei doi poli ai celulei. Tot acum incepe sa se formeze invelisul nuclear si sa se separe cele doua celule fiice.Celulele cu n cromozomi se numesc haploide iar cele cu 2n cromozomi se numesc diploide.

Formarea gametilor are loc prin meioza (din grecescul meion=a micsora) din celule cu 2n cromozomi. Prin fecundatie se restabileste numarul 2n.
Meioza reprezinta un ansamblu de doua diviziuni succesive, pornind de la o celula diploida si terminand cu formarea a 4 celule haploide.
Prima diviziune meiotica: este reductionala. Ea se desfasoara in etapele numite profaza 1, metafaza 1, anafaza 1, telofaza 1.
In profaza 1 are loc un fenomen deosebit de important: imperecherea cromozomilor de origine paterna cu cei de origine materna (omologi). Cromozomii omologi sunt similari ca structura si functie. Prin unirea lor iau nastere tetradele.

Din cele 4 cromatide ale cromozomilor omologi doua sunt implicate in schimbul reciproc de material genetic.
In metafaza 1, cromozomii sunt inca in tetrade (tetracromatidici) si sunt alineati in zona ecuatoriala a celulei.
In anafaza 1 are loc separarea cromozomilor omologi din tetrada acestia devenind bicromatidici.

In telofaza 1, cromozomii bicromatidici migreaza spre cei doi poli. Se despiralizeaza si se formeaza doua celule haploide; de aceea aceasta prima diviziune este reductionala.
Prima si a doua diviziune meiotica sunt separate de o interfaza de scurta durata in care nu se dubleaza cantitatea de ADN.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.