Diviziunea celulara

Trimis la data: 2011-03-31 Materia: Biologie Nivel: Facultate Pagini: 4 Nota: / 10 Downloads: 2483
Autor: Moldoveanu ana Dimensiune: 206kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Corpul nostru este alcatuit din celule, iar o celula este formata din trei componente principale: o membrana ce o separa de mediul inconjurator (spatiul interstitial) si de alte celule, citoplasma (un mediu lichid, citosolul, in care se gasesc diferite substante precum proteine si diferite structuri-organite celulare ce indeplinesc diverse functii) si nucleul. In nucleu se gaseste ADN-ul, molecula foarte complexa ce indeplineste doua roluri principale: in sinteza proteinelor si rol in transmiterea informatiei catre celulele-fiice in urma diviziunii celulare.

Duplicarea (replicarea) ADN-ului precede fiecare diviziune celulara si are loc in asa numita interfaza (perioada dintre doua diviziuni celulare succesive). ADN-ul este alcatuit din doua lanturi de nucleotide unite prin legaturi de hidrogen; el se poate gasi in interiorul nucleului in doua forme in functie de perioada din timpul ciclului celular: sub forma de cromatina, adica este rasfirat, necondensat (in interfaza) sau sub forma de cromosomi, fiind condensat, mai gros, vizibil la microscopul optic (in timpul diviziunii celulare).

Cromosomii asa cum se vad la microscop cand sunt condensati in timpul diviziunii celulare. Mai sus ei au fost aranjati pe perechi (cariotip). De asemenea se observa ca fiecare cromosom este format din doua cromatide, deci cantitatea de ADN deja s-a dublat, iar ei urmeaza sa se divida in cate doi cromosomi fiecare.

Replicarea sau dublarea cantitatii de ADN este necesara pentru ca dintr-o celula vor rezulta doua celule, care la randul lor trebuie sa contina aceeasi cantitate de ADN. Cromosomii cu doua cromatide (o cromatida este un brat al unui cromosom) sunt formati in urma replicarii materialului genetic din interfaza.

Diviziunile celulare mitotice permit unui ovul fertilizat sa se dezvolte intr-un organism. De asemenea contribuie la reinnoirea fiziologica a celulelor si au rol in regenerarea tesuturilor dupa diferite injurii. Cu exceptia catorva tipuri de celule (nervoase, musculare cardiace si musculare scheletice), abilitatea de a se divide este mentinuta pe toata durata vietii lor, cu variatii in functie de tipul de celule.

Ca regula generala, diviziunile mitotice sunt mai putin comune in tesuturi inalt diferentiate (precum cel nervos).
Diviziunea celulara mitotica poate fi impartita in mai multe etape:
- profaza (pro=inainte);
- metafaza (meta=intre);
- anafaza (ana=in sus);
- telofaza (telo=sfartit).


La inceputul profazei celulele devin rotunde iar cromosomii devin vizibili, membrana nucleului dispare; centriolii (organite celulare cu rol in diviziune) vor forma fusul de diviziune.
La inceputul metafazei, centriolii se deplaseaza catre cei doi poli ai celulei, dezvoltandu-se fusul de diviziune (care e alcatuit din mai multi microtubuli).

Cromosomii migreaza catre planul ecuatorial al celulei si se ataseaza la microtubulii fusului.In anafaza, cele doua cromatide ce alcatuiau un cromosom se despart si migreaza catre polii opusi ai celulei, formandu-se astfel doi cromosomi de acelasi fel, unul la un pol, altul la celalalt pol.

In telofaza, cromatidele care acum formeaza cromosomii celor doua celule fiice se aduna langa centrioli, se decondenseaza si devin invizibile. Se formeaza membrane nucleare, apoi urmeaza o diviziune completa a corpului celula-mama, rezultand doua celule independente. In medie, o mitoza dureaza aproximativ 60 de minute. Anafaza este cea mai scurta etapa si dureaza aproximativ 3 minute.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.