Diviziunea dreptului in drept public si drept privat

Trimis la data: 2014-03-11 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 7 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: utred Dimensiune: 24kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
1. Asa cum grecii au fost considerati un popor de filosofi , tot astfel si romanii au fost considerati un popor de juristi .Este si normal ca primele definitii ale dreptului sa fie de origine romana.
Principiile fundamentale ale dreptului sunt transmise de catre Ulpian : A© Juris praecepta sunt haec : honeste vivere , alterum non laedere suum cuique trtibuere A>> ( principiile dreptului sunt acestea : a trai in mod onorabil , a nu vatama pe altul , a da fiecaruia ce este al sau ) . In acest text dreptul se confunda cu morala.

In conceptia Anitei Naschitz dreptul este privit ca un A© complex de reguli de conduita , avand menirea ca , pe calea unor dispozitii generale referitoare la raporturile generale tipice , sa reglementeze intr-un anumit scop conduita previzibila a oamenilor A>>
Alta definitie ne ofera Eugeniu Sperantia : A© Dreptul este un sistem deductiv de norme sociale destinate ca printr-un maximum de justitie realizabila sa asigure un maximum de socialitate intr-un grup social determinat A>>

O definitie completa a dreptului ar fi aceasta : dreptul este ansamblul regulilor asigurate si garantate de catre stat , care au ca scop organizarea si disciplinarea comportamentului uman in principalele relatii din societate , intr-un climat specific manifestarii coexistentei libertatilor , a apararii drepturilor esentiale ale omului si a statornicirii spiritului de dreptate.A�

Desi aceasta definitie este criticabila deoarece in conceptia lui Ulpian exista anumite norme care dau expresie unor interese generale ale societatii alaturi de alte norme care exprima interese ale indivizilor(cand in realitate toate normele exprima interese generale) exista un criteriu pe baza caruia putem distinge intre dreptul public si privat , si anume , sfera de reglementare juridica ( normele dreptului public reglementeaza anumite categorii de relatii sociale , iar normele dreptului privat reglementeaza alte categorii sociale ) .

Din definitia lui Ulpian rezulta unul dintre criteriile impartirii dreptului in public si privat.Acesta este interesul general ( pentru dreptul public) si interesul personal ( in cazul dreptului privat ).
In viziunea lui N.Bobbio diferenta dintre dreptul public si cel privat reiese din faptul ca dreptul privat poate fi atribuit structurii societatii , iar dreptul public poate fi atribuit suprastructurii societatii.Criteriul utilitatii sociale a influentat deasemenea diviziunea aceasta.Este utila o delimitare a domeniului public de cel privat.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.